Barcelona

Neix el projecte Eurocat, una moneda catalana complementària a l'euro

A Catalunya hi ha actualment una vintena de monedes locals, que busquen ser una alternativa solidària i sostenible. Un grup d'experts i activistes pretén fer un pas molt més ambiciós i ha proposat una moneda d'àmbit català complementària a l'euro i batejada com a "eurocat".

RedaccióActualitzat

La crisi financera i les turbulències que ha patit l'euro han esperonat les monedes alternatives. Són monedes amb un rerefons solidari i sostenible. Pretenen conservar i promoure la riquesa en l'àmbit d'una comunitat de proximitat. Actualment, a Catalunya, hi ha una vintena d'aquestes monedes locals en ple funcionament. Són els ecosol, els res o les turutes, que s'han reproduït com intents d'economia alternativa.

Comerciants, professionals i cooperatives formen part d'aquests mercats locals i ofereixen els seus productes, serveis o coneixements, que són adquirits per consumidors amb aquestes monedes. Els establiments cobren i poden adquirir productes a d'altres negocis amb aquests diners. Segons els seus creadors, aquestes monedes ajuden el comerç local i n'eleven les vendes i, a més, els riscos d'impagament són inferiors.

Un grup d'experts i activistes pretén fer un pas molt més ambiciós i ha proposat una moneda d'àmbit català complementària a l'euro i anomenada Eurocat. Seria una moneda virtual, és a dir, que no hi hauria ni monedes ni bitllets físics, i només existiria com a apunt comptable. El mitjà de pagament de la moneda seria una targeta com les dels bancs. D'aquesta manera, sempre es podria saber qui té els diners i en què els gasta. En breu es donarà a conèixer al públic i a les institucions.

"Valor afegit" dedicarà a aquest tipus de monedes i al seu ús el programa d'aquest dimecres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut