Barcelona

Trànsit incrementa la pressió sobre els conductors que no disposen de la ITV amb lectors de matrícules

Avui és el primer dia de la posada en funcionament d'una vintena de lectors de matrícules que permetran sancionar els vehicles infractors. Són 19 aparells fixos distribuïts pel territori, i un altre que està instal·lat en un cotxe dels Mossos d'Esquadra. Són dispositius que, a més, també detecten l'excés de velocitat.

RedaccióActualitzat

El Servei Català de Trànsit posa en marxa, aquest 1 de novembre, una vintena de lectors de matrícules per detectar vehicles que circulin sense la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). En total s'han instal·lat 19 aparells fixos repartits per tot el territori i un altre aparell col·locat en un cotxe dels Mossos d'Esquadra. El conductor rebrà un avís conforme se l'ha enxampat conduint amb un vehicle que no hauria de circular. Ara serà un avís, però l'any que ve, serà una sanció.

Cada vegada que un cotxe, moto o camió passi per sota, el lector de matrícules enviarà les dades a la central del Servei Català de Trànsit, on es comprovarà si el vehicle ha passat o no la ITV. L'operació tarda només 10 segons, gràcies a un programa informàtic que rastreja la base de dades de la DGT, a Madrid.

El director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, ha assegurat que l'objectiu "no és ni de bon tros sancionar", sinó "perseguir aquells vehicles que suposen un risc". A Catalunya, actualment, hi ha un milió de vehicles que no han superat o fet la ITV i el parc automobilístic és de 5.500.000 vehicles. D'altra banda, el 60% dels vehicles tenen més de deu anys de vida. Tots aquests factors suposen un perill per a la seguretat viària.

Llegirà matrícules i molt més

Els lectors no només detectaran si el cotxe ha passat la ITV, sinó que captaran també l'excés de velocitat. Així mateix, tots els radars de Catalunya que interceptin excés de velocitat, també comprovaran la matrícula per veure si aquell vehicle ha passat o no la ITV. En cas de doble infracció, la sanció també serà doble i immediata.

Per l'SCT, aquests lectors de matrícules obren un ventall molt ampli d'aplicacions. A part de les sancions als que no hagin passat la ITV, seran la base de dades dels nous radars per tram, serviran per fer estudis de mobilitat i fins i tot seran una bona eina policial per localitzar vehicles robats.

El govern té la intenció d'instal·lar més lectors d'aquest tipus durant els pròxims mesos. Isern ha explicat que al País Basc també funcionen lectors de matrícules, però no li consta que n'hi hagi a la resta de l'Estat.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut