Barcelona

Els universitaris catalans hauran d'acreditar un nivell mitjà d'anglès, italià, francès o alemany per graduar-se

Els universitaris catalans que comencin la carrera el curs que ve, el 2014-2015, hauran d'aprovar un examen d'anglès, italià, francès o alemany per obtenir el títol al final del grau. La prova, que costarà 75 euros, també es podrà convalidar amb altres certificats acreditatius de coneixements d'idiomes.

RedaccióActualitzat

Els universitaris catalans que comencin la carrera el curs que ve, el 2014-2015, hauran de demostrar coneixements d'anglès --o bé d'italià, francès o alemany-- per obtenir el títol al final del grau, segons consta a l'article 181 de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos.

Segons la norma, els estudiants hauran d'acreditar el coneixement de l'idioma equivalent al B2 --que en el cas de l'anglès correspon al First Certificate of English (FCE) o del cinquè curs de l'Escola Oficial d'Idiomes-- mitjançant una prova comuna a tot el sistema universitari català i que serà coordinada pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

La prova, que costarà 75 euros, es podrà convalidar amb altres certificats acreditatius de coneixements d'idiomes "que tinguin reconeguda la seva equivalència d'acord amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR)", com ja va avançar a l'abril el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en comissió parlamentària.

Els alumnes de les carreres que no tinguin inclosa al pla d'estudis l'assignatura de llengua estrangera, s'hauran de preparar a través de cursos extrauniversitaris, fet que els estudiants coincideixen a criticar, ja que, si bé es mostren d'acord que se'ls exigeixi cert nivell d'anglès, consideren que els l'hauria de proporcionar el sistema públic.

Algunes veus, però, posen en dubte que el govern pugui tirar endavant la mesura. Segons el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Sancho, "la Generalitat no té competències per reformar un pla d'estudis, per tant, intentar posar un requisit administratiu per expedir un títol no quadra amb cap de les normatives actuals".

En resposta a aquestes crítiques, Claudi Alsina, secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya, ha admès que "la mesura va més enllà d'un pla d'estudis tradicional", però ha recordat a les universitats que la Generalitat té competència per avaluar i vetllar per la qualitat de tot l'ensenyament que s'imparteix a Catalunya.

Segons Alsina, actualment ja és molt difícil passar un grau sense un nivell mínim d'anglès i, per tant, creu que el nombre d'alumnes que es pot quedar sense el títol universitari per aquest requisit serà mínim.

La finalitat d'aquesta nova mesura, anunciada pel tripartit però que mai es va posar en marxa, té la finalitat de "facilitar que els estudiants accedeixin a la universitat amb competència en terceres llengües, especialment l'anglesa".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut