L'octubre més càlid mai registrat a l'Observatori de l'Ebre i al Fabra

Segons l'informe climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya, l'octubre va ser entre càlid i molt càlid gairebé arreu. Ha estat l'octubre més càlid mai registrat a l'Observatori de l'Ebre de Roquetes i a l'Observatori Fabra de Barcelona.

Actualitzat

Una setmana abans d'acabar el mes d'octubre ja vam destacar les dades provisionals que el catalogaven com un dels més càlids dels últims anys, amb unes temperatures fora de to, d'estiu en molts moments. L'anàlisi final publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), amb la sèrie de dades completa, ho ratifica. Els vents del sud i sud-oest dominants han estat els responsables generals.

Així, l'octubre de 2013 ha sigut l'octubre més càlid mai registrat als dos observatoris catalans amb una sèrie més llarga de dades: l'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes i amb dades des del 1905, i l'Observatori Fabra de Barcelona, amb registres des de 1913. En el cas del Fabra, la temperatura mitjana del mes ha estat 3,7 graus per sobre de la mitjana climàtica del període de referència (1961-1990).

A més a més, ha estat l'octubre més càlid d'almenys les dues últimes dècades a àmplies zones de la depressió Central, a punts del litoral i prelitoral i a les Terres de l'Ebre.

Un inici i un final de mes ben forts

El mes va començar amb temperatures màximes per sobre dels 30 graus a molts indrets. Dotze estacions amb més de deu anys de dades van registrar els seus rècords absoluts per a un mes d'octubre. També es van batre rècords de mínimes, amb valors per sobre dels 20 graus al litoral, el prelitoral i el Pla de Lleida.

Si el mes va començar fort, va culminar amb intensitat entre els dies 26 i 28: els termòmetres es van disparar al litoral i al prelitoral, sobretot a l'Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva. Tot i això, no es va batre cap rècord de màxima absoluta de la sèrie per a un mes d'octubre.

Podeu trobar l'informe complet en la pàgina del SMC.

Anar al contingut