Actuació de Pastora la del Pati a la festa que va suposar el retorn dels gitanos a Triana.
Ricardo Pachón va gravar el retorn dels gitanos a Triana als anys 80 i ara aquelles imatges han tingut el seu reconeixement.
Barcelona

Una festa gitana a Sevilla i el retrat de Kathleen Hanna s'erigeixen com a millors documentals de l'In-Edit

"Triana Pura i Pura", que reviu una gran festa de gitanos de Triana tres dècades després que els membres de l'ètnia fossin expulsats d'aquest barri sevillà, i "The Punk Singer", el retrat d'una de les icones del feminisme punk, millors documentals nacional i internacional d'aquesta edició.

RedaccióActualitzat

El festival de documental musical In-edit encara la recta final, aquest cap de setmana, amb històries com la celebració d'una festa gitana a Sevilla trenta anys després de l'expulsió de la comunitat del barri de Triana, o la particular visió de la música i l'espectacle de coristes de grans figures del pop i el soul.

"Triana Pura i Pura" retrocedeix a finals dels anys 50, quan el govern franquista va expulsar els gitanos del barri de Triana. Amb ells marxava, també, una forma molt especial d'entendre la música. Però la dispersió del col·lectiu no va impedir que, als anys 80, els gitanos de Triana fessin una festa extraordinària en un teatre sevillà. S'hi van reunir grans noms com Raimundo Amador o El Farruco. Una càmera, i al darrere el director Ricardo Pachón, va gravar aquell moment històric i reivindicatiu.

A l'In-edit, la cinta "Triana Pura i Pura" ha guanyat el premi al millor documental nacional. I en la vessant internacional, la millor pel·lícula d'aquesta edició ha estat "The Punk Singer". El documental s'endinsa en la vida de Kathleen Hanna, una de les icones del moviment feminista punk "Riot grrrl". Música, activista i escriptora, als 90 va liderar la banda Bikini Kill abans de fer incursions en àlbums en solitari i encapçalar Le Tigre. El jurat ha destacat d'aquesta cinta dirigida per Sini Anderson l'habilitat de combinar els aspectes personals i polítics que han caracteritzat la vida de l'artista.

 

Anar al contingut