Barcelona

L'exdirector general de Caixa Laietana acusa Bankia de "falta de sensibilitat" amb les preferents

Pere Antoni de Dòria ha acusat Bankia de falta de sensibilitat en la gestió dels afectats per preferents i deute subordinat emeses per l'entitat en la compareixença davant de la Comissió de Caixes del Parlament d'aquest dimarts.

RedaccióActualitzat

El director general de Caixa Laietana entre el 1976 i el 2008, Pere Antoni de Dòria, ha acusat aquest dimarts Bankia de "falta de sensibilitat" en la gestió dels casos d'afectats per preferents i deute subordinat emeses per la caixa. En la compareixença davant la Comissió de Caixes del Parlament d'aquest dimarts, Dòria ha negat que ell personalment tingués cap responsabilitat respecte a això i ha afirmat que "tot això es va fer amb una intenció, i després ha anat com ha anat".

Per altra banda, el diputat d'ICV-EUiA, Josep Vendrell, ha acusat l'exdirectiu d'haver influït perquè els seus familiars es poguessin desprendre d'un milió d'euros en participacions preferents i deute subordinat "mentre 15.000 persones estaven atrapades", i ha anunciat que portarà aquesta informació a la Fiscalia perquè examini si hi ha responsabilitats penals.

L'exdirectiu, però, ha assegurat que tot això és "un disbarat" i que no tenia cap mena d'informació privilegiada, i ha precisat que l'únic familiar que va vendre les preferents després de la seva jubilació de la caixa va ser la seva dona.

L'exauditor justifica les preferents i el deute subordinat

L'excap d'auditoria de Caixa Laietana entre el 2006 i el 2011, Jordi Torrents, ha justificat les emissions de preferents i deute subordinat que van realitzar les caixes d'estalvis perquè eren "l'única via" que tenien per complir les ràtios de solvència a part de dedicar a reserves els beneficis, el que significaria reduir l'aportació a l'obra social.

Torrents ha argumentat que abans aquests productes híbrids es col·locaven "gairebé com si fossin un estalvi a termini", amb un interès lleugerament superior, i no va ser fins al maig del 2009 quan en el marc de la transposició de la directiva europea es va dir que havien de ser sotmesos a un test de conveniència per a cada client.

A més, l'exdirector general de Caixa Laietana, Albert Juncà, ha sostingut que la comercialització d'híbrids era comuna en el sector i que el canvi de preferents i deute subordinat de Caixa Laietana per accions de Bankia es va fer "de bona fe" per intentar donar una solució i oferir liquiditat als inversors.

A Catalunya, Bankia ha rebut 24.000 sol·licituds d'arbitratge, de les quals un 80% recuperaran els diners invertits. La majoria són clients de l'antiga Caixa Laietana i, de moment, ja hi ha 8.000 clients que ja han cobrat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut