Instal·lacions de Canal 9.
Instal·lacions de Canal 9.
València

El govern valencià tanca la ràdio i la televisió públiques després que el TSJCV ha declarat nul l'ERO

La Generalitat Valenciana anuncia el tancament de la Radiotelevisió Valenciana el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha declarat nul l'expedient de Regulació d'Ocupació a l'ens. La justícia obliga a readmetre el miler de treballadors acomiadats. El govern d'Alberto Fabra assegura que és l'única opció que li queda perquè l'executiu "no pot assumir" la despesa que suposa mantenir els mitjans públics.

RedaccióActualitzat

Canal 9 tancarà. La Generalitat Valenciana ha anunciat el tancament de la cadena només hores després que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha declarat nul l'expedient de regulació d'ocupació de Ràdio Televisió Valenciana. L'ERO es va aprovar a l'agost de l'any passat i va afectar 1.198 treballadors.

La sentència estableix que han de ser readmesos, però el govern encara hi pot presentar recurs. Al marge d'això, però, l'executiu d'Alberto Fabra hauria decidit fer un cop de destral i tancar RTVV. En un comunicat, el Consell assegura que, després de la decisió de la justícia, només els queda una via: "Lamentablement, procedir a la supressió del servei públic de la ràdio i la televisió d'àmbit autonòmic".

El comunicat assegura que el deute acumulat, que "superava els 1.000 milions d'euros", demostra que RTVV era "clarament deficitària i insostenible amb la dimensió que tenia en aquell moment".

Afegeix que, per fer-la viable, es va presentar l'ERO i que, amb la sentència que obliga a readmetre els acomiadats, la situació és "inviable" perquè només la despesa en personal seria d'uns "72 milions d'euros", una quantitat a la qual s'han de sumar les despeses de manteniment i funcionament i que la Generalitat "no pot assumir en aquests moments".

El Consell justifica que la decisió s'ha pres en qüestió d'hores "per no allargar de manera innecessària la intranquil·litat que suposaria per als treballadors de RTVV". El govern afegeix que la seva prioritat en tot moment és "garantir una sanitat, una educació i uns serveis socials de qualitat, universals i gratuïts".

La clausura de RTVV s'ha decidit en una reunió aquest dimarts a la tarda, a la qual han assistit com a mínim Fabra i el vicepresident valencià, José Císcar. Aquest últim ja va advertir el 20 de setembre que, si l'ERO quedava anul·lat, el Consell "no es podria permetre una televisió pública amb gairebé 1.300 treballadors". Fabra compareixerà aquest dimecres per donar explicacions, mentre que des de l'oposició ja li han reclamat que dimiteixi.

El comitè d'empresa de RTVV ha recordat al govern que té l'obligació de complir l'Estatut d'Autonomia. "Demanem a la Generalitat que escolti els treballadors, estem disposats a asseure'ns i buscar solucions viables per mantenir una RTVV que parla en valencià", ha destacat la presidenta, Salut Alcover. Els treballadors s'han assabentat del tancament pels altres mitjans i han afirmat que volen mantenir les emissions.

Al canal de notícies Nou 24, el presentador Frederic Ferri ha estat l'encarregat d'anunciar el tancament, que ha qualificat de "la pitjor notícia, sense dubte una mala notícia per a tota la societat valenciana". Ferri ha informat de la decisió a les 19.40 hores.

Si s'acaba executant, Canal 9 serà la primera televisió autonòmica de l'Estat que abaixarà la persiana, després de 24 anys d'emissions. A Madrid, el president de la Comunitat, Ignacio González, també va amenaçar de tancar la cadena pública si la justícia anul·lava l'ERO. Va ser pocs mesos abans que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va declarar improcedents els 850 acomiadaments a l'ens.

Anar al contingut