Temperatures mínimes de dimecres.
Temperatures mínimes de dimecres.

La nit de novembre més càlida dels darrers 70 anys

Actualitzat

Nit tropical el 6 de novembre amb rècord històric a Lleida i Tortosa des que es prenen les dades.

La temperatura a Lleida va baixatr poc durant aquesta nit i matinada amb una mínima de 16,3 ºC, la més alta des de 1940, data en la qual van començar el registre. El termòmetre de l'Observatori de l'Ebre no va baixar dels 21,6 ºC, ha estat la mínima més alta des que es registren dades, fa més de 120 anys. La nit més càlida fins ara era 19,5 graus el novembre de 1947.

Cap estació de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya havia registrat mai una nit tropical, valors iguals o superiors als 20 ºC, al mes de novembre. Els més elevats fins al moment no havien passat dels 19 graus a punts del litoral.

L'aire càlid amb valors de 15 ºC a 850 hPa, a uns 1.500 metres, són valors de finals d'estiu i no pas de principis de novembre. El resultat ha estat un matí càlid ajudat pel vent que no ha permès l'acumulació de l'aire fred de la nit. És així, com de les 160a d'estacions del Servei Meteorològic de Catalunya sense comptar les d'alta muntanya, cap ha baixat dels 5ºC, només 14 han baixat dels 8 ºC. La temperatura més baixa a població s'ha assolit al Pont de Suert amb 5,5 ºC. Per la banda càlida, una tretzena han superat els 20 ºC de mínima, entre elles: Amposta, Tarragona, el Vendrell i la més alta de la nit Aldover, amb 21,3 ºC.

Dijous ja no es tornaran a repetir aquests valors i baixaran arreu del país. Un altre descens coincidirà amb el cap de setmana, sense arribar cap fredorada. Més a llarg termini, és possible i caldrà seguir la situació amb atenció, que el fred d'hivern arribi a mitjans de la setmana que ve amb valors 15 ºC més baixos que els actuals.

 

 

 

Anar al contingut