Vents forts a moltes comarques i precipitacions en augment al vessant nord del Pirineu

La tarda continuarà marcada per l'important episodi de vent a moltes comarques. També es preveu més acumulació de precipitació al vessant nord del Pirineu, després d'un matí força inactiu pel que fa a les pluges. El Servei Meteorològic de Catalunya manté els avisos per pluja, vent i estat de la mar. Dilluns, el vent quedarà restringit als dos extrems del país

Actualitzat

Diumenge s'accentua el passadís de vents generat per l'anticicló atlàntic i el centre de baixes pressions situat als Alps. El mestral i la tramuntana bufaran de moderats a forts a molts indrets, i amb cops molt forts de manera puntual. D'altra banda, aquests vents provocaran un episodi de precipitacions persistents al vessant nord del Pirineu. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per intensitat de vent, acumulació de pluja i estat de la mar. Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les ventades previstes al Pirineu i Prepirineu occidental i al sud del país, i també ha posat en Prealerta el pla INUNCAT per mal estat de la mar a la costa de l'Empordà i per l'acumulació pluges a l'Alt Pirineu i l'Aran.

De moment, podem dir que el vent ha arribat puntual a la seva cita, amb dades molt notables com els 113 km/h registrats a Cafafonts, segons la xarxa de Meteoclimatic, o els 111 km/h de Salòria, a la cota 2451 metres. En canvi, les precipitacions matinals han estat molt per sota de les previsions inicials. Amb prou penes podem destacar al voltant de 4 mm a Lac Redon i a la Bonaigua o 2 a Certascan.

L'estat del cel no serà notícia tampoc a la tarda, tret del Pirineu. A la major part de Catalunya es veurà un cel mig enterbolit o tapat a estones per núvols alts i mitjos que avançaran arrossegats per la ventada. Serà al vessant nord del Pirineu, sobretot al de Lleida, on s'acumularan els núvols més compactes, amb previsió de precipitacions persistents, que poden acumular quantitats abundants o molt abundants. Aquestes precipitacions seran de neu a cotes altes,  al voltant dels 2.200 metres al nord-oest.

El vent de mestral i la tramuntana bufaran amb cops forts o molt forts a les Terres de l'Ebre, l'Empordà i els cims del Pirineu. En conjunt els vents seran moderats. Només les comarques del sud de Girona i el nord de Barcelona quedaran una mica al marge de la ventada.

L'episodi de vent incidirà directament en les temperatures. Les mínimes han pujat cap al sud i al PIrineu occidental, mentre que han baixat als indrets més encalmats, sobretot al nord-est. Les màximes pujaran una mica, amb la lògica excepció del vessant nord del Pirineu.

La mestralada també arriba al País Valencià, on els cops matinals han assolit els 109 km/h en el cas de Catí.  El cel es veurà enterbolit per núvols prims. La situació serà molt similar a les Balears, amb núvols i clarianes i vents del nord-oest moderats, amb tramuntana més forta a Menorca a última hora. L'estat de la mar es complicarà de manera molt notable al nord de Menorca.

Dilluns, millora parcial

Dilluns serà un dia de ressaca meteorològica, de vents encara forts però més restringits als dos extrems del país. Les precipitacions seran encara persistents al vessant nord del Pirineu de Lleida i Andorra, però la cota pujarà molt.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut