Un policia demana els papers a un immigrant. (Imatge de la Policia Nacional)
800 immigrants il·legals detinguts en un mes i mig. (Imatge de la Policia Nacional)
Madrid

L'"Operació Minerva" permet detenir 780 persones que intentaven entrar a Europa il·legalment des del sud d'Espanya

Les tragèdies d'aquesta tardor de centenars d'immigrants ofegats prop de les platges de Lampedusa han commogut i reobert el debat sobre la immigració que intenta arribar a Europa. Les dades que ha facilitat la Policia Nacional posen de manifest que en un mes i mig ha interceptat 780 persones que han intentat arribar a Espanya posant en perill la seva vida.

RedaccióActualitzat

Les tragèdies d'aquesta tardor de centenars d'immigrants ofegats prop de les platges de Lampedusa han commogut i reobert el debat sobre la immigració que intenta arribar a Europa com sigui. Cada dia es produeixen noves situacions de desesperació, com les que avui ha facilitat la Policia Nacional. En un mes i mig ha interceptat 780 persones que han intentat arribar a Espanya posant en perill la seva vida, un 27,5% més que en el mateix període de l'any passat.

Tot i el perill de morir asfixiat per les altes temperatures que hi ha a l'estiu al sud d'Espanya, un immigrant arriscava la seva vida per intentar entrar a Europa dins d'una maleta camuflada entre la resta d'equipatge al portamaletes d'un cotxe. Així ho han provat alguns pagant entre 6.000 i 6.500 euros al conductor pel viatge.

Però la imaginació no coneix límits quan la necessitat és imperiosament, com en el cas d'una altra persona, que tractava de passar a Espanya pràcticament fent equilibris al costat de les hèlixs d'una barca. Però l'intent es va frustrar també gràcies a l'"Operació Minerva", un pla que la Policia va posar en funcionament el 2006, conjuntament amb altres agents de 16 països europeus. Ara hi ha un control més gran dels magrebins que retornen a Europa des dels seus països d'origen quan acaben les vacances.

D'altres intenten fer l'entrada amagats en diferents parts d'un autocar. És un truc que la policia coneix molt bé. Però cada vegada els immigrants busquen més maneres a l'hora de provar sort. La policia està ben atenta. Només en l'operació tornada d'aquest any, pels ports d'Algesires, Ceuta i Tarifa hi van passar 360.000 cotxes i 1.400.000 mil persones.

L'"Operació Minerva" de la Policia Nacional va interceptar en un mes i mig, de l'1 d'agost al 16 de setembre, 780 immigrants il·legals que provaven d'arribar a Europa il·legalment a través d'Algesires, Ceuta i Tarifa. S'ha denegat l'entrada a 97 persones, ha intervingut 136 documents falsos i ha recuperat 37 vehicles robats als mateixos ports, segons ha informat aquest dissabte en un comunicat.

74 dels immigrants interceptats eren menors d'edat i a aquest se'ls ha prestat l'assistència necessària en cada cas.

En el marc d'aquest dispositiu especial, els agents han detingut 64 persones que es dedicaven a facilitar l'entrada a Europa a immigrants irregulars a canvi d'importants quantitats de diners. Aquest nombre de detencions suposa un increment de més del 200% respecte a l'any anterior.

 

Anar al contingut