Madrid

Montoro: "Sortirem d'aquesta crisi perquè Catalunya ens en traurà"

El ministre d'Hisenda ha assegurat, en una entrevista a "Els matins", de TV3, que l'estat espanyol està deixant enrere la crisi i que a Catalunya la recuperació ja ha començat en sectors clau com ara el turisme i l'automoció, que empenyen l'economia. Homs li ha demanat un to adequat a la situació i que deixi de dir que a Catalunya qui paga és l'estat.

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat, en una entrevista a "Els matins", de TV3, que a Espanya "sortirem d'aquesta crisi perquè Catalunya ens en traurà". Segons Montoro, l'estat espanyol està deixant enrere la crisi i a Catalunya la recuperació ja ha començat gràcies a sectors clau, com ara el turisme i l'automoció que empenyen l'economia. Montoro ha fet aquesta afirmació després d'explicar que és més important que les empreses recuperin embranzida pel que fa a les exportacions que fer inversions públiques perquè els polítics puguin "tallar la cinta". El ministre ha lloat que "les empreses catalanes són les grans exportadores del país" i ha dit que si "el govern espanyol no paga l'addicional tercera és perquè no té diners".

Però Montoro ha venut optimisme des de Madrid i ha dit que "fa cinc anys que hi ha crisi, però ja no ens en queda cap més. L'any que ve serà de creixement".

"No és bo barrejar política i economia"

El ministre ha reiterat que la prioritat és sortir de la crisi i que no hi haurà consulta a Catalunya perquè "no hi cap, a la Constitució". A més a més, el ministre ha advertit que "hi ha molta gent a Catalunya que creu que amb la independència s'acabaria la crisi i no és així" i que cal mostrar-los-ho amb números. I ha dit que és un error i "no és bo barrejar política i economia" i per això, ha afegit, cal esperar que s'acabi la crisi per afrontar la resta de problemes.

Amb tot, Montoro s'ha mostrat disposat a negociar un nou model de finançament autonòmic, i ha deixat clar que es revisarà l'any que ve, tot i que el govern central no ho hauria de fer fins al 2015. "Jo estic pel pacte", ha dit Montoro, que ha reconegut que de moment no hi ha res concretat.

Mimar les SICAV

Montoro també ha defensat mantenir la mínima fiscalitat per a les anomenades SICAV, les societats d'inversió que utilitzen les grans fortunes. El ministre d'Hisenda ha admès que aquesta fiscalitat continuarà a l'1% per evitar que aquestes societats se'n vagin d'Espanya. "Val més que estiguin a Espanya perquè sempre la seva operativa dóna llocs de treball i activitat", ha justificat Montoro.

La sortida de la crisi

"La sortida de la crisi és com una marea i a poc a poc arribarà a tothom"

"Malgrat que a l'octubre ha pujat l'atur, ho ha fet molt menys que en anys anteriors"

"No paguem l'addicional tercera de l'Estatut perquè no tenim diners"

"Que els parats deixin de declarar a Hisenda no és possible. Cal que el PSOE faci propostes de reforma laboral"

"No és normal que la gent accepti que li facin un pressupost sense IVA. Això és frau"

Sobiranisme

"Els territoris no paguen impostos, els paguen els ciutadans"

"La balança fiscal no és la que defineix la riquesa dels ciutadans"

"El que hem d'entendre són els avantatges de pertànyer a una Espanya democràtica i europea"

Homs respon a Montoro

El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha exigit al ministre Montoro, que usi un "altre to" i eviti afirmacions com que és l'estat qui paga a Catalunya perquè Catalunya no pot acudir als mercats.

En roda de premsa després del Consell Executiu, en preguntar-se-li si comparteix les paraules de Montoro que serà Catalunya qui traurà la resta de l'estat de la crisi: "Si és evident que Catalunya tira del carro, es podria estalviar declaracions com que es paga gràcies a ells".

"És com pensar-se que els diners són seus. No són seus ni de la Generalitat, són dels ciutadans que paguen impostos", ha sentenciat Homs, i per això li ha demanat un to adequat a aquesta situació.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut