Laia Altarriba, autora de "Vint i Ramon Barnils"; Ton Barnils, editor i fill de Ramon Barnils, i Laia Soldevila i Albert Lloreta, director…
Laia Altarriba, autora de "Vint i Ramon Barnils"; Ton Barnils, editor i fill de Ramon Barnils, i Laia Soldevila i Albert Lloreta, directors del documental "Barnils tal com raja". (Foto: ACN)
Barcelona

Un llibre documental homenatja i reivindica el periodista Ramon Barnils

Ton Barnils, fill del periodista Ramon Barnils (Sabadell, 1940 - Reus, 2001), ha dit aquestes paraules a la presentació del llibre "Vint i Ramon Barnils" i el documental "Barnils tal com raja" (Edicions Dau).

RedaccióActualitzat

El grup de periodistes Ramon Barnils i Edicions Dau han presentat un llibre documental sobre el periodista per homenatjar i reivindicar la seva feina. L'objectiu, segons Laia Altarriba, l'autora del llibre és trencar "un silenci injust" sobre el seu llegat i trajectòria.

El llibre, que s'inclou en la col·lecció "Retrats", va acompanyat d'un documental i recull una sèrie d'entrevistes a familiars, amics, periodistes, polítics, noctàmbuls, etc. que van conèixer Ramon Barnils, com: Joan de Sagarra, Pepe Ribas, Joan Manuel Tresserras, Eliseu Climent, Vicent Partal, Ferran Torrent, Montse Majench i Ignasi Solé Sugranyes, entre molts d'altres.

El llibre i el documental giren entorn de tres eixos: el periodisme, la política i una biografia del personatge i també d'una època que va dels anys seixanta fins a finals del segle XX. Un llibre i un documental que retraten un periodista d'estil corrosiu i crític i els temps que li va tocar viure.

Els autors del documental, Laia Soldevila i Albert Lloreta, han buscat explicar la "tradició periodística" en què s'emmarca el llegat de Barnils.

La banda sonora del documental porta la firma de Quimi Portet. El músic de Vic explica amb ironia en el mateix documental que, "gràcies a Barnils", va deixar el periodisme i es va dedicar "a la música", i que Barnils "projectava d'una manera molt bonica la seva singularitat ideològica i humana."

Els autors tant del llibre com del documental asseguren que no cauen en la "idolatració" del personatge i Ton Barnils ha destacat que el seu pare va ser un periodista polititzat però "no perquè milités en cap partit, sinó perquè pensava pel seu compte" i que era "d'una minoria independentista que va empènyer perquè ara hi hagi una majoria". També ha recordat que el seu pare veia els diaris i, en general, els mitjans de comunicació com el mitjà on expressar les seves idees, i ha destacat que sempre insistia que el periodista havia de situar-se "davant del polític per evitar convertir-se en la seva corretja de transmissió."

Barnils, que va morir el 2001, va escriure i col·laborar en mitjans com: "Tele/eXprés", "El Temps", "Avui", "Solidaridad Obrera", "Diario de Barcelona" i "Ajobalnco", entre d'altres. La feina més coneguda de cara al públic la va fer a la ràdio, amb programes tan emblemàtics com: "El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico", de Catalunya Ràdio. Precisament aquest dimecres, a partir d'un quart d'onze del matí, "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, dedicarà un espai de conversa a la figura de Ramon Barnils.

Anar al contingut