Barcelona

Front comú de la petita i mitjana empresa per eliminar entrebancs burocràtics per potenciar les exportacions

PIMEC i les associacions empresarials AMEC i Secartys s'uneixen amb el Col·legi d'Economistes per reclamar l'eliminació de barreres i entrebancs burocràtics. Defensen que, si les administracions apliquen aquestes mesures, el 26% del PIB que suposen actualment les exportacions catalanes podria créixer una desena part.

TV3Actualitzat

L'exportació pot ser una de les locomotores que ajudi a sortir de la crisi. Aquesta és l'esperança de tres entitats que apleguen petites i mitjanes empreses. La patronal PIMEC i les associacions empresarials AMEC i Secartys fan front comú amb el Col·legi d'Economistes en la demanda de mesures per potenciar les exportacions.

Defensen que el percentatge del PIB català que suposen les exportacions augmentarà significativament si s'eliminen entrebancs burocràtics. Per aquest motiu, han elaborat un full de ruta amb propostes, que lliuraran a les administracions i presentaran oficialment el proper dijous dia 21.

Menys traves i agilitzar els visats

Totes quatre entitats fan una crida tant al govern català com a l'estatal perquè se suprimeixin traves fiscals i duaneres, s'obrin nous mercats i puguin comptar amb més suport de les administracions. En el llistat de peticions també hi ha velles reivindicacions, com saber quan es retornarà l'IVA de les exportacions, el termini del qual ara mateix és de sis mesos. Sobre aquesta qüestió, el president de PIMEC, Josep González, explica que no reclamen que es cobri abans, sinó "que es fixi el termini" de retorn de l'IVA, "perquè és aleshores quan l'empresa podrà planificar les seves finances".

Si les administracions duen a terme aquestes demandes, les pimes creuen que el 26% del PIB que suposen actualment les exportacions catalanes creixerà. El president de PIMEC considera que "no és cap exageració" xifrar aquest augment en una desena part.

Pel que fa a obrir nous mercats, denuncien casos d'extrema lentitud a l'hora de tramitar els visats d'empresaris extracomunitaris que volen visitar els seus proveïdors catalans. El president d'AMEC, Manel Xifra, lamenta el cas d'un empresari estranger que "va trigar nou mesos per poder visitar el nostre país per motiu de negocis", mentre que a Alemanya se li va tramitar "el visat en nou dies".

La recepta per a les exportacions

AMES és una empresa dedicada a la fabricació de components per al sector de l'automòbil, dels quals exporta el 80%. Alguns dels seus clients són Mercedes, Porsche o Toyota. El seu director gerent, César Molins, enumera "tecnologia, innovació, qualitat i formació" com la recepta per entrar als mercats exteriors, a la qual cal sumar "una voluntat a nivell de país que aquestes indústries perdurin".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut