Barcelona

Un jutge de Barcelona acusa exalts càrrecs dels governs de CiU d'haver cobrat comissions il·legals a constructors

Nou cas de cobrament de comissions il·legals en la construcció. Un jutge de Barcelona acusa exalts càrrecs de l'època dels governs de Convergència i Unió d'haver cobrat comissions il·legals en obres públiques. Segons l'acta judicial que publica "El País", la investigació considera que els responsables de l'empresa pública Adigsa, de rehabilitació de vivendes socials, van cometre els delictes de malversació de fons públics, frau, tràfic d'influències, prevaricació i falsedat per haver cobrat un 20% de comissions il·legals a un constructor a canvi de concedir-li determinades obres. Entre els assenyalats per la investigació hi ha Ferran Falcó, expresident d'Adigsa i actualment primer tinent d'alcalde de Badalona per CiU.

Actualitzat

El jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona considera que el 2003 un constructor va pagar comissions del 20% quan va treballar per a Adigsa. Segons publica el diari "El País", l'estafa esquitxa vuit directius de l'empresa de rehabilitació de vivendes de la Generalitat, entre ells els màxims responsables entre el 2002 i el 2004, a qui el jutge acusa dels delictes de malversació de fons públics, frau, tràfic d'influències, prevaricació i falsedat en document oficial i mercantil.

Entre els imputats en la investigació hi ha Ferran Falcó i Josep Antoni Fondevila, president i conseller delegat d'Adigsa en l'època que haurien tingut lloc els fets. El jutge també imputa l'arquitecte Jordi Huguet, director tècnic d'Adigsa, així com el responsable econòmic de la companyia, Xavier Sala.

La sentència assenyala l'intermediari José María Penín com la persona en la qual se centra la investigació sobre les irregularitats en la contractació. Segons publica el rotatiu i hauria afirmat el jutge, "tot i que mai va estar contractat per Adigsa, Penín era qui contractava els empresaris i els entregava les claus de les vivendes sense obrir-los un expedient. A més, simulava "tenir cert poder" dins l'empresa, sentencia el jutge.

El dictamen del tribunal recull diverses irregularitats en el procés administratiu de concessió de les obres per rehabilitar les vivendes d'Adigsa. Per exemple, si en teoria el constructor s'havia d'escollir a partir de tres ofertes, en la pràctica es van concedir a petits constructors a canvi del pagament de comissions i sense fer el tràmit administratiu necessari i legal.

Anar al contingut