La Corunya

Absolts els tres acusats de la catàstrofe del "Prestige" a les costes gallegues

Absolts tots els acusats pel vessament del "Prestige" a la costa de Galícia. El tribunal no hi veu cap responsabilitat penal. Un dels acusats, el capità, l'absolen dels delictes principals relacionats amb el medi ambient, però el condemnen a nou mesos de presó per desobediència. El tribunal eximeix també de responsabilitat l'administració perquè entén que no va provocar la catàstrofe, sinó que va intentar solucionar-la i evitar danys materials i humans.

RedaccióActualitzat

El tribunal encarregat de jutjar el "cas Prestige" ha decidit absoldre de la catàstrofe els tres acusats. Es tracta del capità del vaixell Apostolos Mangouras i el cap de màquines, Nikolaos Argyropoulos, tots dos grecs, i l'exdirector general de la marina mercant, José Luis López Sors. Segons la sentència, els tres acusats no són culpables d'un delicte mediambiental. Un dels acusats, però, el capità de l'embarcació, el condemnen a nou mesos de presó per desobediència. El president del tribunal ha explicat que aquesta condemna respon a la negativa del capità a seguir les indicacions de les autoritats marítimes espanyoles les primeres hores després de l'accident.

El tribunal eximeix de responsabilitat el govern espanyol perquè entén que no va provocar la catàstrofe, sinó que va intentar solucionar-la i evitar danys materials i humans. Avala, per tant, la decisió de l'executiu del PP d'allunyar el vaixell de la costa.

El magistrat Juan Luis Pía, que ha llegit la sentència en gallec, ha dit que no hi ha responsabilitat penal en el cas. El tribunal considera que l'accident del vaixell va passar per un defecte estructural d'un origen que "ningú pot precisar".

La sentència del judici per l'enfonsament del petroler "Prestige" davant les costes de Galícia s'ha fet pública aquest dimecres, onze anys després de la pitjor catàstrofe ecològica que es recorda en territori espanyol.

El vaixell, amb gairebé 70.000 tones de fuel, es va partir en dos i es va enfonsar després de sis dies a la deriva, i va vessar una bona part de la càrrega. La marea negra va inundar de "chapapote" molts quilòmetres de costa, va afectar greument la flora i la fauna i va paralitzar l'activitat pesquera gallega.

Fora del Tribunal Superior de Justícia de Galícia, la plataforma Nunca Máis, el moviment ciutadà que va aparèixer després de la catàstrofe, s'ha manifestat amb una pancarta en què es demana "la fi de la impunitat". Una trentena de persones s'hi ha concentrat com a protesta per la manera d'actuar dels governants en aquell cas.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut