Barcelona

Arriba fred d'hivern amb nevades intenses

Una tardor sense tardor. Sense la transició habitual de l'estiu a l'hivern, passem d'un octubre càlid i d'unes temperatures rècord el 6 de novembre, amb mínimes tropicals i màximes de gairebé 30ºC, a valors d'hivern i neu abundant divendres. Al cap de setmana, el protagonisme serà per a la pluja i el temporal marítim.

Actualitzat

Una tardor sense tardor. Sense la transició habitual de l'estiu a l'hivern, amb aquest episodi passarem d'un octubre càlid i d'unes temperatures rècord el 6 de novembre, amb mínimes tropicals i màximes de gairebé 30 ºC, a valors d'hivern i neu abundant divendres i durant el cap de setmana.

Ha arribat la primera entrada d'aire fred amb cara i ulls. Si prenem com a referència les temperatures sobre el Pirineu a 850 HPa, a una altitud aproximada d'uns 1.500 metres, l'evolució ha estat i serà:

► Dimecres: 8 ºC / Dijous: 5 ºC / Divendres: -3 ºC / Cap de setmana: 3 ºC.

Fred a dojo

Aquesta situació ha obert la porta de bat a bat a l'hivern amb una contundent baixada de les temperatures. L'impacte serà fort perquè venim de temperatures molt elevades per a l'època de l'any. Caldrà rescatar per primera vegada la roba gruixuda d'hivern hivern, perquè les màximes seran inferiors als 5 ºC a les fondalades de les valls del Pirineu, d'uns 12 ºC a l'interior i de 16 ºC o menys a la costa. En alta muntanya els valors seran negatius durant tot el dia, amb valors que cauran fins al voltant dels -10 ºC.

 

Nevades abundants

La tarda de divendres continuarà nevant al Pirineu. L'entrada de vent del nord molt fred deixarà les nevades més abundoses al vessant nord del Pirineu en qualsevol cota, sobretot cap a  l'oest. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la nevada ha deixat gruixos de més de 50 cm. A migdia també s'escapava un ruixat de neu cap al Montseny, on la cota de neu s'ha situat a l'entorn dels 700 metres. Però hauria de ser un fenomen puntual. A la resta del país, no esperem precipitacions, però  sí que es veuran més núvols alts i mitjans al llarg de la tarda. De cara a la nit i matinada, la situació començarà a canviar a la costa, amb l'arribada de vents humits i nuvolositat.

 

Fortes ventades

La neu no és l'únic fenomen d'aquest canvi de temps: la tramuntana i el mestral continuen bufant entre moderat i fort a l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i al Pirineu, on hi apareix el torb. Al final del dia, el vent de gregal s'intensificarà al litoral.

Per ara, els registres de cops de vent més importants són les ratxes de 138 km/h que hi ha hagut a Portbou, els 92 km/h de Mas de Barberans, els 98 km/h de Certascan o els 89 km/h de Boí.

El Servei Meteorològic de Catalunya té activat l'avís per neu, vent i estat de la mar.

La pluja comença per les Balears...

Les pluges arribaran a Catalunya el cap de setmana , però aquest divendres ja cauen a les Balears, en forma de ruixats i tempestes, acompanyades de possibles calamarsades i amb una cota de neu que baixarà als 1.000 metres a Mallorca. El vent serà de nord i nord-est, moderat. Al País Valencià serà un dia de pocs núvols i mestral moderat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut