Brussel·les

L'Eurogrup dóna per acabat el rescat de la banca espanyola després de 18 mesos d'assistència

Els ministres de Finances de l'eurozona han certificat el final del rescat de la banca espanyola després de 18 mesos d'assistència. L'Eurogrup considera que el sistema financer ha quedat sanejat després d'una aportació de 40.000 milions d'euros. Espanya es converteix així en el primer país de la zona euro que surt d'un programa d'assistència econòmica de la UE.

RedaccióActualitzat

Com ja s'havia avançat, l'Eurogrup ha certificat el final del rescat a la banca espanyola. A finals de gener, després de 18 mesos, el programa d'assistència es donarà per acabat amb una "sortida neta", sense cap tipus de pròrroga o ajuda addicional. Ho ha anunciat el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, a la sortida de la reunió amb els titulars de Finances de l'eurozona a Brussel·les.

D'aquesta manera Espanya es converteix en el primer país de l'eurozona que surt d'un programa d'assistència econòmica de la UE. La troica formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) tornarà el 2 de desembre a Madrid per fer la seva avaluació final de la situació de la banca espanyola. En les conclusions preliminars després de la seva última visita al setembre, la troica va destacar que Espanya ha complert ja pràcticament totes les condicions exigides per la UE a canvi del rescat bancari i que el sector financer tendeix a estabilitzar-se.

A més, Brussel·les mantindrà certa supervisió fins que es torni el 75% del préstec. El govern espanyol ha utilitzat 41.300 milions d'euros dels 100.000 milions oferts per l'Eurogrup al juliol del 2012 per reestructurar els bancs amb problemes. El préstec europeu té un tipus d'interès del 0,5% i un termini de devolució de fins a 15 anys.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha subratllat que el tancament del rescat bancari és "una bona notícia per a l'economia, per a Europa i per a la banca espanyola" perquè "la culminació d'aquest programa ha ajudat a abaixar les tensions financeres" i relaxar la prima de risc.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut