Neu, pluja i temporal marítim

La tarda es preveu plujosa a molts indrets del país. Les precipitacions seran més abundants a l'est del país. Ambient fred i cota de neu que pujarà entre 1.000 i 1500 metres. El temporal marítim serà notable a tota la costa. Diumenge continuaran les precipitacions.

Actualitzat

Si la primera part del temporal ha començat amb el fred i la neu al Pirineu de divendres, la segona part ens està portant neu a cotes baixes al sud del país, pluges i un temporal marítim considerable.

És una nova situació meteorològica: el vent de nord i l'aire fred han cedit terreny al vent de gregal, a l'aire un pèl més suau i molt humit procedent del Mediterrani. La responsable d'aquest canvi és la pertorbació que es situa a l'entorn de les Balears. Com a resultat de la nova configuració, tenim un repertori variat fenòmens meteorològics. El Servei Meteorològic de Catalunya manté avisos per neu, mala mar, vent, i acumulació i intensitat de pluja.

Finalment, i després de moltes setmanes, hem obert el paraigua. Les pluges de dissabte seran abundoses, més cap al litoral i prelitoral. Durant la primera part del dia hi havia registres molt ben caiguts d'entre 10 i 50 mm, localitzats a la meitat sud.  Es preveu que arribin a Girona durant la segona part del dia.

La cota de neu pujarà, després d'haver caigut per sota dels 600 metres aquest matí. Les nevades han caigut a les comarques de Tarragona i el sud de Lleida a cotes d'entre 300 i 400 metres, fins i tot amb alguna nevada puntual al voltant dels 100 metres, com ara a Riba-roja d'Ebre.  La tendència és que la cota vagi amunt i es quedi entre els 1.000 i els 1.500 metres.

La gregalada és forta sobretot a les comarques de Barcelona, on els cops han superat puntualment els 100 mm. També bufarà fort al Pirineu. Es preveu una mar molt picada a la costa catalana, amb onades de més de 4 metres.

Les temperatures de primera hora han estat 2 o 3 graus més baixes cap a Tarragona i el sud de Lleida, mentre que han pujat força cap al nord-est i a punts del Pirineu i prepirineu.  Les màximes pujaran al Pirineu i davallaran al sud-oest del país.

Al País Valencià dominarà el vent de mestral, intens sobretot a Castelló. La cota pujarà cap als 1.000-1.200 metres. Els ruixats de tarda seran més dispersos, més probables cap al nord. A les Balears, amb la pertorbació al damunt, els vents aniran girant cap al sud-oest al llarg del dia. Continuarà el risc de ruixats i tempestes localment intenses, amb possibilitat de calamarsa. Tant al País Valencià com a les Balears,  s'han acumulat pluges d'entre 20 i 50 mm.

Diumenge, continuen les pluges

El paraigua s'haurà de menester a la meitat est del país. Plourà de matinada i a tota la façana litoral, i és probable que aquesta tendència segueixi durant la primera part del dia. amb pluges més pausades a la tarda. La influència del vent de llevant pot defallir durant la segona part del dia.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut