Madrid

L'ONU insta Espanya a buscar els desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme i a jutjar els autors dels crims

El Comitè de les Nacions Unides contra la Desaparició Forçada dóna al govern de Rajoy el termini d'un any per fer-ho i li exigeix que obri la porta a jutjar i condemnar els autors d'aquells crims i a col·laborar amb altres països que estiguin investigant els fets.

RedaccióActualitzat

El Comitè de les Nacions Unides contra la Desaparició Forçada ha reclamat al govern espanyol buscar i identificar els 130.000 desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme. També l'insta que destini els recursos necessaris per aconseguir-ho, i que s'eliminin les barreres legals perquè es puguin jutjar i condemnar els autors d'aquests crims que encara estiguin en vida.

Fa gairebé dos mesos que una delegació de l'ONU va visitar els fossars espanyols i es va reunir amb les famílies de desapareguts durant la guerra i el franquisme. L'organisme internacional diu que és obligació de l'Estat localitzar i identificar els desapareguts. Per complir-ho, tot i que no és una petició vinculant, dóna al govern de Rajoy el termini d'un any.

També demana al govern de Mariano Rajoy que emprengui les mesures necessàries perquè aquests crims no estiguin subjectes a la Llei d'Amnistia de 1977 i es pugui jutjar i condemnar els autors dels crims que encara estiguin vius.

A més, demana a les autoritats espanyoles que col·laborin amb les d'altres països que estiguin investigant els fets. És el cas de la jutge argentina que demana, sense gaire èxit, l'extradició d'espanyols acusats de tortures durant el franquisme. La fiscalia ja s'hi ha oposat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut