Barcelona

Investigadors creen per primera vegada minironyons a partir de cèl·lules mare

Un equip de científics del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, del Salk Institute de Califòrnia i de l'Hospital Clínic de Barcelona han aconseguit crear cèl·lules renals a partir de cèl·lules mare humanes. Aquest és un primer pas per, amb temps i més recerca, aconseguir ronyons de laboratori.

RedaccióActualitzat

Nou avenç en el camp de la medicina, més concretament en l'àrea de la malalties renals. Un grup de científics ha aconseguit crear cèl·lules renals a partir de cèl·lules mare i agregar-les a estructures de tres dimensions obtenint així el que anomenen "minironyons".

El descobriment facilitarà l'estudi d'aquest tipus de malalties així com de nous fàrmacs i teràpies basades en cèl·lules mare. A més, deixa una porta oberta a l'esperança que algun dia es puguin crear ronyons per a trasplantaments al laboratori.

Juan Carlos Izpisúa, director del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, i Josep Maria Campistol, cap de Nefrologia i Trasplantament Renal de l'Hospital Clínic, que amb el Salk Institute de Califòrnia són els artífexs d'aquest descobriment, són optimistes però també demanen prudència.

Crear verdaderes estructures renals requereix un cert temps i per arribar a utilitzar-les poden passar uns quants anys més. Per als malalts d'insuficiència renal crònica terminal, la solució ara és la diàlisi i el trasplantament.

En un ronyó hi ha més de 26 tipus diferents de cèl·lules --i això era tot un repte--, necessàries perquè siguin funcionals i facin de filtre. Ells ho han aconseguit.

Altres equips ja han creat en cultiu microcervells i microfetges, a Àustria i al Japó, però aquesta és la primera vegada que es creen minironyons i són, a més, similars als ronyons embrionaris. La investigació la publica la revista "Nature Cell Biology".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut