El Teatre Romea va néixer ara fa 150 anys.
El Teatre Romea va néixer ara fa 150 anys.
Barcelona

El Teatre Romea celebra 150 anys amb un gran acte commemoratiu

El teatre ha commemorat l'efemèride amb un gran acte ple de convidats del món de la cultura. El Romea va néixer el 18 de novembre del 1863. Va ser considerat com el Teatre Nacional fins a la creació del TNC, i ha donat veu a grans autors com Sagarra, Rusiñol, Guimerà, Folch i Torres i Benet i Jornet.

RedaccióActualitzat

El Teatre Romea de Barcelona ha fet 150 anys amb un gran acte commemoratiu amb més d'una trentena de grans actors de l'escena catalana, com Emma Vilarasau, Montserrat Carulla, Josep Maria Pou, Mario Gas, Victòria Pagès, Mingo Ràfols, Carme Sansa, Pep Cruz i Àngels Bassas. Lectures de Margarida Xirgu i Josep Maria de Sagarra, molts records i un gran pastís per a una festa dirigida pel director del teatre Julio Manrique, ha tancat la programació dedicada a l'aniversari d'un dels coliseus de referència del nostre país.

El català com a bandera

El Romea va néixer el 18 de novembre de 1863 en castellà i se'l va batejar amb el nom de Julián Romea, un actor d'èxit de l'època. La criatura, però, va aconseguir la majoria d'edat poc després amb l'arribada de l'autor, director i empresari Serafí Pitarra, conegut per les seves "gatades" o comèdies en català per a un públic menestral. Les entrades eren molt barates, aleshores, i els actors no eren professionals. Es feien dues funcions cada dia i les dones anaven al pis de dalt, d'aquí el nom de galliner.

Si el Romea és un referent és pel fet que ha mantingut el català com a bandera durant bona part dels seus 150 anys de vida. Per això, els pitjors moments del Romea són, per Carles Canut, actor i president de la Fundació Romea, els anys de prohibició de la llengua després de la Guerra Civil.

El Teatre Nacional fins a la creació del TNC

Convertit en Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, el 1981, fins a la creació del Teatre Nacional de Catalunya, el Romea ha donat veu a grans autors com Sagarra, Rusiñol, Guimerà, Folch i Torres i Benet i Jornet. Ha tingut directors d'escena de prestigi, com Ricard Salvat i Esteve Polls, i ha acollit actors i actrius de la talla de Garsaball, Capri, Margarida Xirgu o Teresa Cunillé, la intèrpret en actiu que ha treballat més vegades al Romea.

El 1999 és quan el Romea comença la seva nova etapa sota la gestió del Grup Focus, que encarrega la direcció artística a Calixto Bieito. Des d'aleshores, el Teatre Romea s'ha convertit en un espai on es poden veure propostes innovadores i provocadores, amb companyia pròpia. El 2011 la direcció artística del Teatre Romea va passar a mans de Julio Manrique.

Entre altres guardons, el Teatre Romea ha rebut el Premi a la Millor Programació de Teatre d'Espanya, atorgat per la Fira Internacional de Teatre d'Osca el 2005, i el Premi Max de les Arts Escèniques com a Millor Empresari o Productor Teatral, l'any 2007.

"Mar i cel", "Terra baixa", "L'hostal de la Glòria" i "Una vella, coneguda olor...", entre d'altres, s'han fet realitat al teatre del carrer Hospital gràcies a l'esforç de moltes persones. Per això, aquest 18 de novembre el teatre es torna a omplir de gent per celebrar que, malgrat les dificultats, el teló del Romea puja cada dia des de fa 150 anys.

Anar al contingut