El ministre Fernández Díaz, amb la delegada del govern espanyol, arriba a la caserna de Vic. (Foto: ACN)
El ministre Fernández Díaz, amb la delegada del govern espanyol, arriba a la caserna de Vic. (Foto: ACN)
Vic

Fernández Díaz no convida Vila d'Abadal: "Preferia que hi hagués els que hi volíem ser"

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha visitat Vic, on ha encapçalat un acte a la caserna de la Guàrdia Civil pocs dies abans que l'únic membre condemnat per l'atemptat surti en llibertat per la derogació de la "doctrina Parot". A l'acte, no hi havia l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d'Abadal, i el ministre ha explicat sense embuts el motiu.

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha visitat Vic, on ha encapçalat un acte a la caserna de la Guàrdia Civil pocs dies abans que l'únic membre condemnat per l'atemptat surti en llibertat per la derogació de la "doctrina Parot". A l'acte, no hi havia l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d'Abadal, ni cap representant municipal, i el ministre ha explicat sense embuts el motiu.

"Avui no he convocat les autoritats d'aquí, perquè, en vista dels antecedents, preferia que aquest fos un acte on hi hagués els que hi volíem ser. Cadascú, que n'extregui les seves conseqüències", ha dit. Però no s'ha quedat aquí, sinó que ha afegit: "Les persones, més enllà de les paraules, ens definim pels nostres actes, i això comença per la primera autoritat d'aquest municipi", ha conclòs.

Els antecedents a què es referia el ministre els trobem el maig del 2011, coincidint amb el vintè aniversari de l'atemptat. Vila d'Abadal, que a més d'alcalde de Vic actualment també és president de l'Associació de Municipis per la Independència, va declinar llavors ser present a la inauguració d'un monument a Vic per homenatjar les víctimes. Va ser la seva manera de mostrar el rebuig per les crítiques que va rebre l'alcalde en el moment de l'atemptat, Pere Girbau, per unes declaracions en un reportatge televisiu amb motiu de l'efemèride.

Estrasburg "homologa" etarres i violadors

Polèmiques a banda, Fernández Díaz s'ha reunit amb víctimes de l'atemptat, en què van morir nou persones, cinc de les quals eren menors d'edat, i els ha dit que "ETA està derrotada". També ha destacat que la sentència d'Estrasburg sobre la "doctrina Parot "homologa" els etarres amb "violadors i criminals en sèrie i sense haver aconseguit els seus objectius".

El ministre ha confirmat que els violadors que siguin excarcerats no tindran cap vigilància especial. També ha assegurat que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional seguiran a Catalunya i ha posat com a exemple de la feina que fan la recent detenció dels anarquistes acusats de voler atemptar a Montserrat.

Anar al contingut