Vinaròs

Vinaròs accepta el dipòsit de gas mentre que a Alcanar es preparen més mobilitzacions

La construcció del magatzem de gas natural més gran de tot l'Estat va fent passos endavant. L'empresa promotora del projecte Castor, Escal-UGS, pretén aprofitar un antic jaciment petrolífer submarí per convertir-lo en un reserva estratègica de gas natural. A més del magatzem marítim, situat a vint quilòmetres de la costa entre Alcanar i Vinaròs, el projecte inclou la construcció d'un gasoducte fins a la costa i una planta de tractament terrestre. Les possibles obres reben l'oposició frontal de diferents sectors dels municipis afectats, com la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, per l'impacte que el projecte tindria en el medi ambient.

Actualitzat

El director general de projectes d'Escal, Luis Carmona, ha defensat que ni el magatzem submarí ni la planta terrestre "suposen cap mena de perill per als habitants d'aquesta comarca, ni per a la flora i la fauna del litoral marítim". Els responsables de l'empresa impulsora han explicat, a més, que el projecte és molt important per al desenvolupament del sistema gasístic estatal perquè "fa deu anys la capacitat d'emmagatzematge ja era insuficient, i en aquest temps el consum de gas ha augmentat un 400%".

Tot i les explicacions, el projecte Castor ha rebut un rebuig frontal per part de molts habitants dels municipis al sud del delta de l'Ebre i, més concretament, de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia. Denuncien que, tot i rebre compensacions, els pescadors de la zona hauran de reduir la seva àrea de pesca mentre duri la construcció del magatzem marítim. A banda, les protestes també s'han centrat en l'impacte visual que tindria la planta de tractament terrestre, que es construiria segons una nova proposta entre els termes municipals de Vinaròs, Alcanar, Sant Jordi i Sant Rafael del Riu. La nova ubicació estaria a cinc quilòmetres de la costa i ha rebut el vistiplau de la diputació comarcal.

El cost estimat de tot el projecte és de 925 milions d'euros i té un termini de construcció que finalitzaria l'any 2010. Segons els responsables d'Escal-UGS, la construcció de la planta de tractament de gas natural donaria feina a 400 persones i una important aportació econòmica a Vinaròs per mitjà d'impostos i taxes.

Reaccions polítiques

El ministre d'Indústria Joan Clos ha fet referència al projecte explicant que el govern central hi està "introduint correccions" que donin resposta a les demandes dels territoris afectats. Ha reconegut que hi ha hagut "alguns conflictes" i que s'està intentant fer "una gestió adequada" amb les converses amb "representants dels ajuntaments i les administracions territorials".

Per la seva banda, el diputat de CiU per Tarragona al Congrés, Josep Maldonado, ha acusat Clos d'actuar "amb nocturnitat" i ha considerat insuficient el termini de 20 dies que s'havia donat per a al·legacions. Pel diputat d'ERC Jordi Ramon, el projecte Castor tindrà un "impacte visual i paisatgístic importantíssim" i ha afirmat que "hi ha moltes administracions en contra d'aquest projecte". ICV ha insistit que cal buscar "solucions per tal que la ciutadania estigui satisfeta". El PP, per la seva banda, creu que el govern central ha tractat tot l'assumpte com un "mer expedient administratiu".

Anar al contingut