Parlament de Catalunya

Diputats escocesos partidaris i contraris de la independència asseguren que la consulta s'hauria fet amb o sense acord amb Londres

Stewart Maxwell i Patricia Ferguson, de l'Scottish National Party (SNP) i l'Scottish Labour, favorable i contrari a la independència respectivament, han coincidit a defensar la consulta que se celebrarà a Escòcia el setembre del 2014. La diputada laborista ha dit al diputat del PSC Ferran Pedret que "el principi que els escocesos puguin decidir democràticament està per damunt de tot".

RedaccióActualitzat

Diputats dels dos principals partits escocesos, l'Scottish National Party (SNP) i l'Scottish Labour, favorable i contrari a la independència respectivament, han afirmat aquest dimarts que el referèndum sobiranista de l'any vinent "s'hauria fet igualment", encara que el govern britànic no hi hagués estat d'acord.

La comissió d'estudi del dret a decidir del Parlament català ha comptat amb la compareixença de Stewart Maxwell (SNP) i Patricia Ferguson (laborista). Tant Maxwell com Ferguson han valorat molt positivament que l'executiu de David Cameron acceptés negociar el referèndum amb el govern escocès. Tots dos s'han mostrat compromesos amb el procés, encara que en la consulta del mes de setembre de l'any vinent un hi votarà a favor i l'altra en contra.

En el cas que el Regne Unit s'hagués oposat a la consulta, Maxwell ha admès que "no sabem en quines condicions s'hauria celebrat" la consulta. "És cert que hi havia veus en el Partit Conservador que no volien acceptar el referèndum escocès, però afortunadament en la presidència del govern britànic hi havia ments més intel·ligents que van veure que sempre ha de prevaler la democràcia". En la mateixa línia, Ferguson creu que, fins i tot en cas de desacord, Londres hauria cedit a negociar per la "vergonya" que hagués suposat negar la voluntat majoritària del poble escocès mostrada a les urnes.

Missatge al PSC: "el principi que els escocesos puguin decidir està per damunt de tot"

Preguntada pel diputat socialista Ferran Pedret sobre quina alternativa existeix per convocar una consulta sense acord polític entre governs, Ferguson ha explicat que, a Escòcia, el referèndum s'hauria convocat de totes maneres perquè l'SNP "té majoria al Parlament". Ferguson ha afegit que, malgrat que és contrària a la independència, sí que té "molt clar que el principi que els escocesos puguin decidir democràticament està per damunt de tot" i que, per aquest motiu, ella hauria votat a favor de la consulta encara que el govern britànic no l'hagués acceptat.

Tots dos diputats escocesos han evitat aconsellar els catalans sobre el que poden fer "si els dos principals partits espanyols no permeten a Catalunya decidir el seu destí", segons ha qüestionat el parlamentari convergent Josep Rull. "Són vostès els que han de decidir què poden fer, nosaltres no podem interferir, però sí que diem que la gent hauria de tenir el dret a decidir, i, si som demòcrates, aquest dret no es pot negar", ha apuntat Maxwell.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut