Parlament de Catalunya

Entitats socials alerten al Parlament que la pobresa i la malnutrició infantil s'agreujaran si les administracions no actuen

En una compareixença conjunta a la Comissió d'Infància del Parlament, el Banc dels Aliments, Càritas, la Societat Catalana de Pediatria i la Plataforma d'Infància de Catalunya han advertit que Catalunya s'està allunyant dels estàndards europeus i s'està apropant perillosament a estadístiques més pròpies de països en desenvolupament pel que fa a la pobresa, la malnutrició i la manca d'habitatge dels infants.

RedaccióActualitzat

Diverses entitats socials han alertat aquest dimarts al Parlament que la pobresa, la malnutrició i la manca d'habitatge dels infants poden agreujar-se si les diferents administracions no actuen amb suficient força per revertir la situació causada per la crisi econòmica i l'elevat atur.

En una compareixença conjunta a la Comissió d'Infància del Parlament, el Banc dels Aliments, Càritas, la Societat Catalana de Pediatria i la Plataforma d'Infància de Catalunya han reiterat arguments que ja han apuntat en els últims mesos, advertint que Catalunya s'està allunyant dels estàndards europeus i s'està apropant perillosament a estadístiques més pròpies de països en desenvolupament pel que fa a la pobresa, la malnutrició i la manca d'habitatge dels infants.

Per part de Càritas, Carme Borbonès i Agustí Adell han assegurat que mentre que serveis públics bàsics com l'educació i la sanitat estan garantits, no ho estan altres drets dels infants com l'alimentació i la llar. A més, el coixí social que fa dècades suposaven la família extensa i els veïns s'ha "aprimat". Davant d'això, han explicat que Càritas no pot ni vol substituir les administracions i ser una "solució estructural". En la seva segona intervenció, Borbonès ha assegurat que els aliments no són tan cars, i que hi ha famílies que es gasten diners en menjar poc saludable.

La Societat Catalana de Pediatria (SCP) ha tornat a explicar la diferència entre malnutrició i desnutrició. La desnutrició infantil, manca d'aliments, no existia a Catalunya fins fa uns anys, excepte per malalts aguts i crònics, però Xavier Pérez Porcuna ha assegurat que actualment hi ha risc d'apropar-se a països en desenvolupament pel que fa a aquesta matèria. Pel que fa a la malnutrició, el desequilibri de nutrients, fins fa poc era bàsicament l'obesitat, però cada cop més es noten dèficits d'alguns nutrients específics, com les proteïnes i el ferro.

El codi postal, més important que el codi genètic

El president de l'SCP, Fernando Alonso Moraga ha alertat que actualment el codi postal és més important que el codi genètic per determinar la salut dels infants. De fet, els pediatres han recordat que hi ha més de deu anys de diferència en l'esperança de vida entre alguns districtes de Barcelona, i han instat a prevenir abans que curar, també en el cas de l'alimentació.

Per la seva banda, Paco Estellés, de la Plataforma d'Infància de Catalunya, ha reiterat que les ajudes socials, com les beques menjador, no arriben a tothom i això fa que no es puguin garantir els drets dels infants.

Per últim, Antoni Sansalvadó, del Banc dels Aliments, ha reiterat els esforços i creativitat de la seva entitat per fer front a la manca d'aliments i de varietat de nutrients que poden tenir alguns nens i ha ironitzat assegurant que la seva entitat és "l'únic banc que voldria perdre clients".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut