Pequín

La Xina censura la decisió d'Espanya d'ordenar la detenció d'exlíders comunistes per la repressió al Tibet

Les autoritats xineses han expressat malestar per la decisió de la justícia espanyola d'emetre una ordre internacional de detenció contra cinc exlíders comunistes, entre ells l'antic president Jiang Zemin i l'exprimer ministre Li Peng. L'ordre es fonamenta en la repressió xinesa al Tibet.

RedaccióActualitzat

Al govern de la Xina no li ha agradat gens que la justícia espanyola hagi emès ordres internacionals de detenció contra cinc exlíders comunistes, com l'expresident Jiang Zemin o l'exprimer ministre Li Peng, per la repressió al Tibet. El portaveu de la diplomàcia de Pequín, Hong Lei, ha dit que "la Xina expressa el fort malestar i la ferma oposició a les institucions espanyoles, que, ignorant la posició xinesa i amb opinions incoherents, manipulen aquest assumpte". El portaveu demana que "les parts rellevants a Espanya es prenguin amb seriositat la preocupació xinesa i no facin res que perjudiqui el país o la relació entre la Xina i Espanya".

Pequín ha demanat a les autoritats espanyoles que aclareixin la decisió i ha culpat "separatistes tibetans" de "crear rumors i calúmnies, amb acusacions falses contra el govern xinès, per danyar les seves relacions bilaterals amb altres països". Hong Lei ha assegurat que "aquest tipus d'accions estan condemnades a fracassar" i ha afegit que la posició de la Xina en el conflicte tibetà "és clara i coherent" i que Espanya "també ho sap".

Aquest dimarts, l'Audiència Nacional va dictar ordres internacionals de detenció contra Jiang Zemin, president de la Xina entre el 1993 i el 2003, i quatre dirigents xinesos més, dins la causa en què s'investiga la repressió del règim comunista sobre els habitants del Tibet. Les ordres també afecten Li Peng, primer ministre a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta; Qiao Shi, excap de la seguretat i responsable de la policia armada; Chen Kuiyan, exsecretari del Partit Comunista al Tibet entre el 1992 i el 2001, i Peng Pelyun, ministre de Planificació Familiar als anys vuitanta.

La causa es va obrir després que el Comitè de Suport al Tibet i la Fundació Casa del Tibet van presentar una querella dirigida contra set dirigents xinesos, entre ells l'expresident Hu Jintao, sobre qui l'Audiència Nacional no ha dictat ordre de detenció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut