Rosario Porto a l'interior dels jutjats de Santiago de Compostel·la.
Rosario Porto a l'interior dels jutjats de Santiago de Compostel·la. (Foto: EFE)
Santiago de Compostel·la

Els pares d'Asunta van estar drogant la seva filla almenys durant tres mesos

Rosario Porto hauria administrat al migdia una dosi d'Orfidal a la nena mentre dinaven amb el pare, i hores després va aprofitar que li feien efecte els ansiolítics per assassinar-la per asfíxia a la seva casa de Teo, on va desactivar l'alarma durant dues hores. Segons els investigadors, la mare va col·locar el cadàver d'Asunta al seu cotxe i el va portar fins al camí forestal on la van trobar.

RedaccióActualitzat

La mare d'Asunta Basterra, la nena de 12 anys trobada morta en un bosc a Teo, a Santiago de Compostel·la, hauria estat la responsable de la mort de la petita, segons el sumari del cas que el magistrat José Antonio Vázquez Taín entrega aquest dimecres a les parts. La mare de la nena, Rosario Porto, li hauria administrat al migdia una dosi d'Orfidal, un ansiolític, i després hauria assassinat Asunta asfixiant-la amb algun objecte, segons les conclusions dels investigadors del cas que recull el diari "La Voz de Galicia".

Segons el sumari, el dia de la seva mort, Asunta i els seus pares van dinar junts a casa del pare de la nena i en acabat van marxar caminant a la casa de la mare, que és al costat. Després, cap a les sis de la tarda, càmeres de seguretat van captar imatges de mare i filla al cotxe de Rosario Porto. Al cap de poc, els investigadors tenen constància que es va desactivar l'alarma de la casa de la mare d'Asunta a la localitat de Teo. Segons el sumari, seria llavors quan la mare d'Asunta va aprofitar que li feien efecte els ansiolítics per asfixiar-la.

Dues hores després es va tornar a activar l'alarma de la casa de Teo, moment en el qual, segons els investigadors, Rosario Porto va col·locar el cadàver d'Asunta al seu cotxe i el va portar fins al camí forestal de Cacheiras, on la van trobar de matinada, arrossegant-la per les aixelles fins a la cuneta.

El jutge acusa el pare, Alfonso Basterra, de donar-li la "dosi tòxica" en "un pla concordat" amb la mare per asfixiar-la. Per tant, el jutge argumenta que Rosario Porto, "en connivència" amb Basterra, va drogar la seva filla "almenys" durant tres mesos, i que li va causar la mort "per asfíxia mecànica".

Tanmateix, Rosario Porto assegura que el seu exmarit tenia Orfidal al seu domicili, encara que ell ho desmeteix. També assegura Rosario que Basterra hauria intoxicat suposadament la menor "almenys en una ocasió, amb pols blanca" però no ha explicat de què es tractava.

Anar al contingut