Barcelona

Mas-Colell diu que els pressupostos per al 2014 són els que necessita Catalunya per garantir els serveis públics sense fer més retallades

El conseller ha defensat durant el debat al Parlament de les esmenes a la totalitat dels comptes que els pressupostos són els que necessita Catalunya per garantir els serveis públics a la ciutadania, sense fer més retallades. A més, ha afegit que després de retallar la despesa un 22% els últims 3 anys s'ha arribat al límit.

RedaccióActualitzat

Els pressupostos de la Generalitat per al 2014 són els que necessita Catalunya per garantir els serveis públics a la ciutadania, sense fer més retallades. Així ho ha assegurat el conseller d'Economia. Andreu Mas-Colell, durant el debat al Parlament de les esmenes a la totalitat dels comptes, tot i admetre que no són els números ideals. Mas-Colell ha afegit que després de retallar la despesa un 22% els últims 3 anys s'ha arribat al límit. "Hem arribat al límit de reduir despesa sense que es produeixi un deteriorament greu dels serveis públics", ha afirmat el conseller, que ha reivindicat que el pes de les partides socials ha augmentat percentualment respecte els comptes de 2010 del 67,8% al 71,1%.

Després de gairebé dos anys sense comparèixer davant la cambra per explicar uns pressupostos, el conseller s'ha esforçat a esvair el que més dubtes ha generat en l'oposició: d'on trauran ingressos si el pressupost no preveu noves retallades i s'espera reduir el dèficit. Mas-Colell ha respost que, d'una banda, de l'augment d'impostos i taxes, un camí que, assegura, ha pres obligat. De l'altra la partida més important, 2.318 milions d'euros, de privatitzacions i concessions. En concret, preveu obtenir 864 milions d'euros a través de la venda d'immobles i 1.454 en concessions. No obstant, Mas-Colell no ha volgut concretar, un cop més, de quines operacions es tracta, però ha donat a entendre que es vendran més o menys patrimoni en funció del que s'acabi aconseguint del govern espanyol.

Entre els nous impostos que espera implantar, es preveuen 54,2 milions el 2014 per la revisió de l'impost de successions, i 21,6 per l'impost sobre la producció nuclear d'electricitat, a més de 43,7 milions addicionals a través de noves taxes.

Reclama més diners a l'Estat

Mas-Colell fa a l'Estat noves reclamacions com ara la revisió a l'alça dels diners que la Generalitat ha de rebre de l'executiu central durant aquest any i té l'esperança que el nou model de finançament, que encara no s'ha començat a negociar, aporti més recursos ja per al 2014.

En qualsevol cas, el titular d'Economia ha reconegut que no li agraden algunes de les mesures, i fins i tot diu que no són les més adequades per a la situació econòmica actual. Però ha assegurat que s'hi veu abocat per preservar els serveis de l'estat del benestar i ha negat les declaracions de l'oposició que l'acusen de cedir a les pressions d'Esquerra.

El conseller, finalment, ha justificat la pròrroga dels pressupostos el 2013 pel retard en saber l'objectiu de dèficit de l'1,58%, un límit que considera injust en no complir amb la proporció d'un terç del dèficit total de les administracions que reclamava la Generalitat per a les autonomies.

El PSC acusa el govern de presentar uns pressupostos ficticis

Durant el debat, el PSC ha acusat el govern de presentar uns pressupostos ficticis que ho fien tot a la venda d'immobles i privatitzacions. El portaveu parlamentari dels socialistes catalans, Maurici Lucena, ha fet un últim intent per convèncer ERC que no doni suport a aquests comptes, que ha qualificat d'antisocials i d'inconcrets. Mas-Colell li ha replicat que si no s'aconsegueixen aquests diners amb l'ajuda de la negociació política, estaríem abocats a més retallades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut