Esquelets humans de fa més de 6.400 anys descoberts a Begues.
Esquelets humans de fa més de 6.400 anys descoberts a Begues.
Begues

Descoberts a Begues quatre esquelets humans de fa 6.400 anys

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han descobert a Begues quatre esquelets humans de fa més de 6.400 anys. Els ossos del Neolític mitjà inicial, estaven inhumats amb un model funerari desconegut fins ara a la península Ibèrica.

ReacccióActualitzat

Descobreixen a Begues quatre esquelets humans de fa més de 6.400 anys. Segons ha informat la UB, els cossos s'han trobat a la cova de Can Sadurní de Begues, al Baix Llobregat, i la necròpolis descoberta pertany al neolític mitjà inicial.

En total, s'han descobert els cossos inhumats, alguns en molt bon estat de conservació, de quatre individus -un adult d'uns cinquanta anys i tres infants- que, seguint un ritual d'enterrament desconegut fins ara a la península, van ser dipositats en línia i posició fetal en una de les parets interiors de la cova fa més de 6.400 anys.

És el primer cop que es troben cossos inhumats del neolític mitjà que mostrin una pràctica tan intencionada de ritu funerari. Aquesta és, precisament, la rellevància arqueològica de la troballa de l'última campanya d'excavacions aquest estiu a la cova de Can Sadurní de Begues i que s'ha presentat avui dimecres.

En un descobriment anterior a la cova s'havien localitzat dos cossos, encara que no estaven ben conservats, un aixovar funerari i restes de la cervesa més antiga d'Europa.

"L'encant de Begues"

Fa un any també s'hi va descobrir el fragment d'una estàtua funerària, coneguda com a "L'encantat de Begues". Respon al concepte d'"ídol neolític", amb una forta càrrega simbòlica i espiritual.

La figura té vuit centímetres d'altura i correspon, probablement, a un home, una cosa poc freqüent, ja que el 80% de les representacions similars al Mediterrani i a Europa són imatges femenines.

Anar al contingut