Madrid

El jutge Ruz veu provada l'existència d'una comptabilitat B al PP

El jutge ha rebut un informe policial que confirma la suposada existència "de cobraments i pagaments al marge de la comptabilitat oficial" del Partit Popular que "s'hauria utilitzat per atendre a determinats pagaments a l'arquitecte i al responsable de l'empresa Unifica, que va fer les obres de reforma de la seva seu entre 2005 i 2011".

Actualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha cridat a declarar ara com a imputat l'exgerent del PP Cristóbal Páez després de rebre un informe policial que confirma la suposada existència "de cobraments i pagaments al marge de la comptabilitat oficial" del Partit Popular. En concret, el magistrat assegura que, segons l'informe de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals, es pot "confirmar en relació amb els indicis (...) la presumpta existència per part del PP d'un corrent financer de cobraments i pagaments continus en el temps, al marge de la comptabilitat enviada pel PP al Tribunal de Comptes".

Una comptabilitat que, segons diu, "s'hauria utilitzat per atendre determinats pagaments a l'arquitecte i al responsable de l'empresa Unifica, que va fer les obres de reforma de la seu entre 2005 i 2011". Precisament, Ruz també ha citat a declarar com a imputat l'arquitecte que va reformar la seu del partit al carrer Gènova de Madrid, Gonzalo Urquijo, i tres testimonis més el 16 de desembre.

Per elaborar l'informe, la Policia Nacional va comparar els documents que es van trobar a la seu del partit d'Unifica i els que va enviar el PP sobre l'obra de remodelació de la seva seu amb tres anotacions que apareixen en els papers de l'extresorer Luis Bárcenas el 2008 a nom de "Gonz. Urquijo", "Gonzalo (Arquitecto)" i "G.U." per un import de 888.000 euros en total.

A partir d'aquí, el jutge conclou que les coincidències donen validesa als apunts de Bárcenas. Els diners, a més, s'haurien pagat a l'arquitecte amb la suposada caixa B del PP i els pagaments "no s'haurien reflectit ni en la facturació ni en la comptabilitat oficial, sinó en la comptabilitat paral·lela o B que es portava a terme al partit i de la qual eren els presumptes encarregats els imputats Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta", aleshores gerent i tresorer respectivament. Per tant, segons Ruz, aquests pagaments "s'haurien atès amb el remanent de capital no comptabilitzat disponible en la denominada caixa B del partit".

Així doncs, per al magistrat les coincidències entre els pagaments a l'arquitecte i les sortides de la caixa B porten a "indicis suficients d'haver comès un o diversos delictes contra la Hisenda pública" en què Urquijo en seria l'autor i Páez i Bárcenas, els cooperadors. Sobre Páez, n'ha dit que era la persona "amb participació activa en les decisions i seguiment de les obres de reforma de la seu de la formació" i l'encarregat de revisar les factures d'Unifica.

La vicespresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, ha assegurat sobre aquesta qüestió que respecta les decisions judicials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut