Cartells contra Rajoy a la protesta de Madrid demanant la seva dimissió i eleccions, acusant-lo de timador i reclamant un judici i càstig per a ell.
Milers de persones van cridar, dissabte, a Madrid contra les polítiques del govern en el segon aniversari del retorn del PP a La Moncloa.
Barcelona

Desenes de protestes recorren Espanya de punta a punta contra les retallades en els serveis públics i els drets civils

Un centenar d'organitzacions ciutadanes i els sindicats ocupen aquest cap de setmana els carrers per denunciar el desmantellament de l'estat del benestar en els dos anys del govern Rajoy i la retallada en drets civils que prepara amb la nova llei de vaga i de seguretat ciutadana. Unes 4.000 persones s'han sumat aquest dissabte a la tarda a la protesta a Lleida i a Tarragona, i aquest diumenge al migdia serà el torn de Girona i Barcelona.

RedaccióActualitzat

Cap de setmana de protesta en defensa dels serveis públics, de les pensions, de les persones i també, després de saber-se que el govern prepara una nova llei de vaga i de seguretat ciutadana, en defensa dels drets i les llibertats. De nord a sud i d'est a oest del territori espanyol, hi ha convocades una setantena de marxes.

A Lleida i Tarragona, les manifestacions estaven convocades per aquesta tarda. Aquest diumenge al migdia serà el torn de Girona i Barcelona. També altres ciutats, com Vic o Tortosa, han acollit ja actes reivindicatius.

A la capital del Segrià, s'hi han aplegat unes 2.000 persones segons els organitzadors. Han sortit de la plaça de Ricard Viñes per acabar davant la seu de la Subdelegació del Govern, on dos estudiants i un jubilat han llegit un manifest reivindicatiu. Al finalitzar la manifestació s'ha fet una votació a mà alçada a favor o en contra dels pressupostos espanyols i als canvis a les pensions. El resultat ha estat unànime en contra.

A Tarragona també eren unes 2.000 persones les congragades, 1.000 segons els comptes dels Mossos d'Esquadra. Amb crits de "amb les pensions no s'hi juga", consigna que també ha servit per referir-se a l'educació o la sanitat, han sortit de la plaça Imperial Tàrraco per passejar les seves reivindicacions fins a la plaça de la Font.

A Catalunya, el manifest no només hi ha retrets cap a Madrid, també hi ha queixes pels pressupostos catalans per a l'any que ve, actualment en fase de debat parlamentari. Els convocants criden a aturar uns comptes que consideren antisocials i a part de la protesta d'aquest cap de setmana convoquen la ciutadania a concentrar-se el 4 de desembre al Parlament.

Arreu del territori

Aquest dissabte també hi ha hagut manifestacions a Madrid, Palma i Bilbao, entre altres, sota el lema "Judici a la banca, salvem l'àmbit públic, salvem les pensions, salvem les persones". Una marea de mestres, metges, treballadors socials i funcionaris en general han cridat contra la política econòmica del govern imposada per la Comissió Europea. També s'hi han vist cares conegudes de la cultura i milers de persones anònimes que clamaven contra el desmantellament de l'estat del benestar en els dos anys del govern Rajoy.

Al costat dels col·lectius més afectats per les retallades, a Madrid s'ha volgut donar especial protagonisme als treballadors de la neteja per la seva "actitud" en la vaga que va evitar més d'un miler d'acomiadaments. Formaven la primera capçalera, davant dels representants sindicals i de les plataformes socials i professionals que integren la Cimera Social, que és qui convocava la jornada de protesta.

Els líders dels sindicats UGT, CCOO i USO han recordat que les protestes arriben l'endemà d'una nova amenaça a les prestacions socials: la reclamació a Espanya per part d'Europa d'un "esforç estructural" de 2.500 milions. Cándido Méndez; Ignacio Fernández Toxo i Julio Salazar temen que això es tradueixi en noves retallades i es mostren expectants sobre què suposarà la ja anunciada "segona ronda" de la reforma del mercat laboral.

Greenpeace desplega el seu malestar

Per la seva banda, l'organització ecologista Greenpeace ha volgut expressar el malestar per algunes de les últimes decisions del govern de l'Estat. Un grup d'activistes ha penjat a Madrid una gran pancarta contra la futura llei de seguretat ciutadana. La pancarta de més de 300 metres quadrats s'ha desplegat des de dalt de l'edifici Plaça Espanya.

Al mateix temps un grup de persones els ha donat suport des del carrer amb crits contra la nova llei i contra la retallada de drets civils. La nova llei de seguretat ciutadana preveu, entre altres mesures, posar sancions per manifestar-se sense autorització davant d'edificis institucionals.

Anar al contingut