Tarda variable i ventada, amb nevades febles al vessant nord del Pirineu

Diumenge es manté la situació de nord provocada pel potent anticicló atlàntic i la borrasca que encara està activa al sud d'Itàlia. Per tant, un dia més parlem de neu al vessant nord del Pirineu, ventades fortes als dos extrems del país i cel mig ennuvolat en conjunt. Dilluns, el vent no afluixarà.

Actualitzat

Un dia més, les condicions atmosfèriques generals es mantenen molt estacionàries. L'anticicló centrat a les illes Britàniques s'ha fet encara més potent. D'altra banda,  la pertorbació encara volta pel sud de la península Itàlica. Aquesta configuració assegura la mateixa tònica dels últims dies: precipitació al vessant nord del Pirineu i  ventada als dos extrems del país. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté activats els avisos per neu, vent i mala mar.

L'estat del cel serà variable aquesta tarda de diumenge. El sol es veurà mig tapat o enteranyinat a estones pels núvols generats i arrossegats per la ventada i que s'escampen amb més o menys extensió per bona part del país. Pel que fa a la precipitació, quedarà restringida al vessant nord del Pirineu, tot i que les quantitats acumulades seran poc importants. El risc de neu anirà de baixa de cara a les pròximes hores. La combinació del vent i la neu tindrà com a resultat el  torb. Recordem que el risc d'allau és fort a la capçalera del Ter i del Freser.

El mestral de les Terres de l'Ebre i el vent de nord o tramuntana al Pirineu i l'Empordà, continuaran bufant amb intensitat moderada o forta, amb cops molt forts que superaran amb escreix els 100 km/h. Durant la primera part del dia, el vent ha pujat fins a 154 km/h a Portbou, 113 a l'Hospitalet de l'Infant i 109 a Boí, segons les dades del SMC i de Meteoclimatic.

Les temperatures màximes canviaran poc en general, amb un ascens més moderat al Pirineu i al nord-est. Les mínimes també han pujat una mica, un o dos graus en conjunt, però l'ascens ha estat més notable a les comarques del Pirineu i a les de Girona.

Al País Valencià, la ventada quedarà més restringida al nord de Castelló. El cel estarà gairebé serè. A les Balears, per contra, el temps no acaba de fer net.  El vent de nord i nord-est es mantindrà a Menorca i s'intensificarà a Mallorca, però anirà a menys a les Pitiüses. El cel es veurà ennuvolat, i es mantindrà el risc de ruixats localment moderats. La cota de neu estarà al voltant dels 1.000 metres.

I els pròxims dies...

La precipitació al Pirineu començarà a minvar dilluns, però el vent continuarà fort als dos extrems del país. Es preveuen possibles canvis per mitjans de setmana.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut