Ginebra

Acord per limitar el programa nuclear iranià

El pacte -provisional- preveu que l'Iran no el desenvolupi amb caràcter bèl·lic a canvi que es limitin les sancions econòmiques. Teheran ha acceptat frenar l'expansió del seu programa nuclear durant els propers sis mesos: deixa de produir urani enriquit al 20% i neutralitzarà les existències que encara tingui.

RedaccióActualitzat

Acord històric sobre el programa nuclear iranià. Els països membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU -el Regne Unit, França, els EUA, la Xina i Rússia- més Alemanya han arribat a un acord amb l'Iran sobre el controvertit programa nuclear del règim dels aiatol·làs. Després de quatre dies de negociacions a Ginebra, les dues parts han firmat un pacte provisional per als pròxims sis mesos amb la delegació iraniana.

A falta que es faci públic el contingut del text pactat, les filtracions als mitjans nord-americans i iranians coincideixen que Teheran ha acceptat frenar l'expansió del seu programa nuclear durant els propers sis mesos. Per fer-ho, deixarà de produir urani enriquit al 20% i neutralitzarà les existències que encara tingui d'aquest material, susceptible d'alimentar una bomba atòmica si es purifica fins al 90%, sense necessitat d'enviar-les fora del país, cosa que rebutjava el seu equip negociador.

"Això significa que els 200 quilos d'urani enriquit al 20% -que la república islàmica té actualment- quedaran a zero en sis mesos", ha explicat en conferència de premsa el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry. A més, l'Iran ha acceptat suspendre "tot l'enriquiment -d'urani- per sobre del 5%" durant aquest període, ha afegit Kerry.

La contrapartida

El règim islàmic també s'ha compromès a aportar garanties que no desenvoluparà el seu programa nuclear amb caràcter bèl·lic a canvi que es "limitin" les sancions contra la seva economia, cosa que significa que s'alliberaran uns 4.200 milions de dòlars de fons iranians congelats en comptes bancaris a l'estranger.

Tot i això, de moment, l'acord no és definitiu. "És un principi, no el final d'un procés", ha declarat el president del Consell Nacional Iranià Americà (NIAC), Trita Parsi, en un comunicat. "Queden molts obstacles i potencials sabotejadors", ha afegit.

La diplomàcia de les dues bandes està disposada a reunir-se els pròxims dies per posar fi a una tensió que fa una dècada que dura.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut