Índia

Mas veu en Gandhi una "inspiració" per als catalans pel moviment "pacífic i popular" que va liderar

Mas veu en Gandhi una "inspiració" per als catalans pel moviment "pacífic i popular" que va liderar. Tot i això, remarca que no es poden fer paral·lelismes entre el procés català i l'indi. Mas encoratja Catalunya a seguir amb "el seu propi mètode".

Redacció / ACNActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, està de viatge oficial a l'Índia acompanyat pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i per una quarantena d'empreses catalanes per potenciar les relacions comercials. L'agenda d'actes del president ha començat a Nova Delhi, on ha fet un homenatge a dues de les grans personalitats del país asiàtic: Ghandi i Nehru.

Després de fer una ofrena al Memorial a Mahatma Gandhi, Mas ha reconegut que la seva figura és "inspiració" per a Catalunya just en aquest moment. Per al president, el caràcter "pacífic, transversal i popular" del moviment que va liderar Gandhi a l'Índia és un "referent" per al procés català cap al dret a decidir i l'Estat propi.

Tot i el seu discurs, Mas ha negat que es puguin fer paral·lelismes entre el que van viure els indis als anys 40 del segle passat i el que viuen ara els catalans. "Paral·lelismes no n'hi ha d'haver però inspiració, sí", ha sentenciat, referint-se al fet que "la figura de Gandhi va inspirar molta gent" i "d'una forma o d'una altra, aquest moviment que hi ha a Catalunya en aquest moment és de base molt popular, molt transversal i pacifista, en absència de violència i amb bones maneres". "Això, sense establir paral·lelismes concrets, té referents com el que pot significar Gandhi avui", ha conclòs el president, que ha admès que "personalment" l'històric líder indi sempre ha estat "una inspiració" per a ell.

Mas ha insistit en les diferències que fan impossible una comparació directa entre els processos indi i català. "L'Índia és un país de centenars de milions de persones, Catalunya som set milions i mig. El nostre context és la UE i no té res a veure amb el que és avui l'Índia. El que va passar a l'Índia fa més de seixanta anys no té res a veure amb l'actualitat; només mirant la UE es veu", ha explicat per reafirmar el rebuig a poder establir un paral·lelisme directe amb Catalunya.

Mas també ha fet una visita al Museu Nehru. La casa del que va ser el pare polític i primer ministre de l'Índia quan va declarar la independència, Jawaharlal Nehru, és ara un museu dedicat a la seva història, la de la fundació de l'Estat indi i el moviment que va liderar Gandhi.

El final dependrà "de la solidesa de la voluntat dels catalans"

Malgrat la "inspiració" en Gandhi i el moviment indi, Artur Mas ha defensat que Catalunya actualment "ja està utilitzant el seu propi mètode" i ha encoratjat el poble a seguir fent-ho. "L'està protagonitzant la societat civil, i és com ha de ser. I ho fa sortint al carrer de manera pacífica i festiva perquè d'aquesta manera es dóna un missatge al món. Això no té a veure amb el que va passar a l'Índia, és la nostra manera", ha remarcat. Preguntat sobre si aquest "mètode" pot donar peu a un final del procés amb un estat propi com va passar a l'Índia, Artur Mas ha volgut deixar clar que el desenllaç "està en mans de la gent". "Depèn de la voluntat de la gent, de si és gran, real i permanent en el temps. Si ho és, acabarà imposant-se", ha manifestat el presient.

Els textos als llibres d'honor

El president ha estat convidat a firmar en els llibres d'honor tant del Memorial Gandhi com del Museu Nehru. En el primer, Mas ha escrit en català "En homenatge a Mahatma Gandhi, amb tot el respecte des de Catalunya a un referent de la pau i la llibertat". Al museu, en canvi, ha escrit en anglès un missatge semblant, tot afegint un més emotiu "Amb la meva admiració per tota la gent que ha treballat per la llibertat de l'Índia".

Recuperar les ajudes a la cooperació

Després de l'homenatge a Ghandi i Nehry, Mas ha visitat l'ONG Streets of India, on s'ha compromès a recuperar les ajudes a la cooperació exterior que, per la crisi, s'han vist retallades.

El president ha admès que darrerament el Govern "ha hagut de reduir de manera molt significativa" els recursos destinats a cooperació i a organitzacions com aquesta. Mas ha lamentat que la situació econòmica no permeti mantenir aquestes partides perquè la crisi i els nivells de pobresa a Catalunya han fet que "ara ens haguem de concentrar en les prioritats bàsiques dins el nostre país". Amb tot, ha volgut garantir que quan l'economia catalana millori "Catalunya ha de recuperar" l'aportació a cooperació internacional.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut