Imatge de diverses factures de la llum
L'increment dels preus de l'energia, un baix nivell de renda i una baixa qualitat en l'edificació de l'immoble són les principals causes de la pobresa energètica.
Barcelona

Càritas destina un 326% més d'ajudes en dos anys a pal·liar la pobresa energètica

El nombre de famílies que no poden fer front al cost dels rebuts de l'aigua, la llum i el gas no para d'augmentar i es calcula que a Catalunya ja hi ha un 13% de persones amb dificultats per mantenir la llar en unes condicions adequades de temperatura a un preu just.

RedaccióActualitzat

Encendre llums, obrir l'aixeta o posar la calefacció, sobretot ara que ha arribat el fred, costa diners i cada vegada hi ha més famílies que no es poden permetre aquests gestos. Pagar els rebuts es converteix en un maldecap i molts han de recórrer a l'ajuda externa. Una de les entitats a què es poden dirigir és Càritas, que en dos anys ha vist com les ajudes per pal·liar la pobresa energètica s'han disparat.

Càritas Diocesana de Barcelona va destinar 26.816 euros el 2011 a pagar les factures de subministraments de famílies sense recursos. Aquest 2013 ha creat una línia específica d'ajudes per a impagats i ja en porta gastats 114.343, un 326% més. Un augment desorbitat fruit de l'aprofundiment de les conseqüències de la crisi. El perfil majoritari dels usuaris d'aquest programa és el de famílies amb tots els seus membres en atur, amb menors a càrrec i amb ingressos inferiors als 400 euros mensuals.

Per pobresa energètica s'entén la dificultat per mantenir la llar en unes condicions adequades de temperatura a un preu just i les tres principals causes són un baix nivell de renda, una baixa qualitat en l'edificació de l'immoble i l'increment dels preus de l'energia. La majoria de les persones que atén l'entitat està afectada per la suma dels tres factors.

Es calcula que un milió de catalans no podran encendre la calefacció aquest hivern perquè no en poden assumir el cost, de la mateixa manera que tindran dificultats per pagar la llum, l'aigua i el gas. A Catalunya hi ha actualment un 13% de pobresa energètica, cinc punts més respecte a l'hivern anterior.

Toc d'alerta

L'augment de les famílies que acudeixen a Càritas perquè no poden pagar els subministraments o estan a punt de perdre casa seva és "cada vegada més preocupant i no sembla que tingui final", alerta la responsable de l'entitat, Teresa Bermúdez, que ha instat les companyies a no tallar la llum, l'aigua ni el gas a usuaris sense recursos, en especial a l'hivern.

Bermúdez ha alertat que la falta d'un habitatge amb les condicions adequades repercuteix "molt greument" en la salut mental i física dels afectats, que pateixen angoixa i estrès per no poder garantir uns mínims als seus fills.

Anar al contingut