Borja Sitjà en una imatge d'arxiu.
Borja Sitjà en una imatge d'arxiu.
Barcelona

Borja Sitjà serà el nou director artístic del Teatre Romea

Borja Sitjà substituirà Julio Manrique com a director artístic del Teatre Romea a partir de l'1 de gener. El contracte de Manrique s'acaba aquest desembre i s'acomiada amb grans èxits en la seva gestió.

RedaccióActualitzat

Borja Sitjà serà el nou director del "Teatre Romea". Així ho ha comunicat l'empresa Focus, propietària de la gestió del teatre.

El contracte de l'actor i director català Julio Manrique finalitza aquest desembre i deixa grans èxits de programació des que va assumir la direcció del Romea la temporada 2011-2012. Fa dues temporades, va tenir la confiança del Grup Focus per dirigir artísticament el seu teatre més emblemàtic en substitució de Calixto Bieito (al capdavant del Romea en els darrers 12 anys).

En declaracions a Catalunya Ràdio, Julio Manrique ha destacat que: "no tenia cap intenció de perpetuar-se o agafar-se al càrrec" i que ha volgut "complir amb el seu compromís de 3 anys i aprendre tot el que hagués d'aprendre, mirant de fer coses maques pel camí." Manrique ha manifestat que es vol centrar en la intrepretació i la direcció els seus "autèntics oficis i vocacions." 

Un home de la casa, Borja Sitjà, que des del gener estava al capdavant de la "la Villaroel", serà el nou director del teatre a partir de l'1 de gener i el seu actual càrrec l'ocuparà Tània Brenlle, vinculada des de fa molts anys a l'empresa Focus i actualment cap del departament de teatre.

El fet que Borja Sitjà, al capdavant del Romea, i Tània Brénlle, a la Villarroel, siguin programadors i no artistes pot afavorir, segons el Grup Focus, a "una millor gestió dels teatres en l'actual context de crisi." 

Pel Romea de Manrique hi han passat grans èxits com "Incendis", amb Clara Segura i el mateix Manrique en el repartiment, espectacles de creació com "Llum de guàrdia", escrita conjuntament amb els actors de l'obra, "Qui té por de Virgina Wolf"d'Edward Albee, traducció de Josep Maria Pou, amb direcció de Daniel Veronese, i un equip de luxe amb Emma Vilarasau al capdavant del repartiment, o l'aposta per obrir les portes del teatre a la música amb el cicle "4 acords". La temporada 2012-2013 s'acaba amb 75.170 espectadors. 

En una nota de premsa el Grup Focus ha definit a Julio Manrique com un "creador d'il·lusions" que ha revolucionat el Romea.

Segons destaca l'empresa, Julio Manrique s'acomiada de la direcció del Teatre Romea "amb una temporada on hi destaca una oferta variada per a tots els gustos i públics". L'arribada de comèdies com "Un aire de família" i "Dones com jo" amb el retorn de T de Teatre, venen acompanyades de noves produccions com per exemple, "L'orfe del clan dels Zhao", de La Perla 29, on Julio Manrique hi actuarà i la reposició novament, per aclamació popular, d'"Incendis", també en companyia de la troupe d'Oriol Broggi.

Al llarg de la seva trajectòria, el Romea ha explorat nous llenguatges, reptes escènics i fórmules per ampliar el seu públic. En el seu escenari hi va actuar el que es va considerar el primer "star system" del teatre català, amb actrius com la Margarida Xirgu, s'hi han representat obres modernistes, clàssiques, infantils, contemporànies i, fins i tot, va ser un altaveu dels cantants de la Nova Cançó, que hi actuaven els diumenges al matí. En aquella mateixa època va estar a punt de desaparèixer pel projecte de construir-hi una sala de cinema, fins que el 1962 una iniciativa privada el va comprar per salvar-lo i reformar-lo. Entre 1981 i 1988 va passar a ser el Centre Dramàtic de la Generalitat, i després va tornar a la gestió privada per part del Grup Focus.

El teatre Romea acaba de celebrar el 150è aniversari. La Fundació Romea per a les Arts Escèniques, dirigida per Carles Canut, ha organitzat també nombroses activitats durant aquest mes de novembre: conferències, projeccions a la Filmoteca de Catalunya, presentació del documental "Romea, 150 anys".

Anar al contingut