Pequín/Tòquio

Nova escalada de tensió entre la Xina i el Japó per les illes Senkaku/Diaoyu

Si durant la primavera la tensió va ser per les aigües territorials, ara és per l'espai aeri. Els Estats Units hi han enviat bombarders i s'hi han apropat amb vaixells de guerra, i Pequín ha fet el mateix amb l'únic portaavions de què disposa.

RedaccióActualitzat

La Xina i el Japó s'han tornat a embrancar en una escalada de tensió. La raó de la disputa són les illes anomenades Senkaku pel Japó i Diaoyu per la Xina. Tots dos països les reclamen, tot i que estan controlades per Tòquio. Si durant la primavera la tensió va ser per les aigües territorials, ara és per l'espai aeri. Els Estats Units hi han enviat bombarders i s'hi han apropat amb vaixells de guerra, i Pequín ha fet el mateix amb l'únic portaavions de què disposa.

L'inici d'aquesta nova escalada de tensió és que la Xina ha establert unilateralment una nova zona d'identificació de defensa aèria (ADIZ), que inclou les illes en disputa. Això va provocar la queixa immediata del Japó i d'altres països, com Corea del Sud, els Estats Units o Austràlia.

Com a resposta, l'executiu japonès ha continuat fent les seves activitats habituals de vigilància al mar de la Xina Oriental, passant per aquest espai. Aquest dijous un avió militar japonès ha sobrevolat la zona sense avisar el govern xinès, que ha acusat Tòquio de no tenir cap dret a demanar el cessament de la zona de defensa aèria.

La Unió Europea ha demanat als dos països que resolguin diplomàticament i pacíficament les seves tensions. La UE ha dit estar "preocupada" per la creació de l'ADIZ i per l'anunci del Ministeri de Defensa xinès que s'aplicaran "mesures d'emergència de defensa" si es viola la zona, com ara amb els vols de l'aviació militar japonesa i dels dos bombarders nord-americans.

L'arxipèlag Senkaku/Diaoyu està situat al mar de la Xina Oriental, a uns 175 quilòmetres al nord-est de Taiwan i a uns 150 de l'arxipèlag japonès d'Okinawa. Està deshabitat i té una superfície de set quilòmetres quadrats. La disputa podria explicar-se perquè es creu que podria amagar importants recursos naturals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut