El president espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen
El president espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen.
Brussel·les

L'OTAN afirma que una Catalunya independent necessitaria la unanimitat de tots els estats membres per tornar a ingressar-hi

L'aliança s'ha referit per primer cop al que passaria amb una Catalunya Independent respecte a la seva continuïtat dins aquest organisme de seguretat. Asseguren que d'entrada en quedaria fora, i que per reingressar-hi caldria el "consens de tots" els seus 28 membres, inclosa Espanya. Segons una portaveu, però, es tracta d'una qüestió hipotètica, i tampoc n'ha volgut donar més detalls.

RedaccióActualitzat

L'OTAN s'ha referit per primer cop al que passaria amb una Catalunya Independent respecte a la seva continuïtat dins aquest organisme de seguretat. Asseguren que d'entrada en quedaria fora, i que per reingressar-hi caldria el "consens de tots" els seus 28 membres, inclosa Espanya. És la interpretació que ha fet una portaveu de l'aliança atlàntica, en l'habitual trobada amb els periodistes per preparar la pròxima reunió de ministres d'Afers Estrangers.

"Això és una qüestió hipotètica. En general, perquè qualsevol nació s'incorpori a l'Aliança necessitarien obtenir el consens de tots els aliats de l'OTAN", ha assegurat Oana Lungescu, tot i que tampoc n'ha volgut donar més detalls sobre si Escòcia i Catalunya s'independitzen respectivament del Regne Unit i Espanya. Ara bé, el que sí que ha afegit és que "qualsevol petició d'aquest tipus hauria de ser aprovada per tots els països de l'OTAN per consens seguint els procediments normals".

En el cas d'Escòcia, els partidaris de la independència ja han manifestat que, si guanyen el referèndum, negociaran la transició per continuar a dins de l'OTAN com a estat membre.
Anar al contingut