Pere Navarro en un acte de partit abans de la cita del Consell Nacional. (Foto: ACN)
Navarro: "No veig cap país disposat a reconèixer una Catalunya independent". (Foto: ACN)
Barcelona

Navarro: "No veig cap país disposat a reconèixer una Catalunya independent"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha advertit aquest dissabte que el procés sobiranista català no té suports a l'àmbit internacional: "No veig cap país que estigui disposat a reconèixer una Catalunya independent". Navarro també ha dit que l'acord sobre la data i la pregunta serà "paper mullat" si no es pacta amb l'Estat.

RedaccióActualitzat
Després d'una setmana en la qual les forces sobiranistes s'han trobat amb diferents advertiments de la Unió Europea i l'OTAN, que han manifestat que una eventual Catalunya independent quedaria fora de les dues organitzacions, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha advertit aquest dissabte que el procés sobiranista català no té suports a l'àmbit internacional: "No veig cap país que estigui disposat a reconèixer una Catalunya independent".

Navarro creu que CiU i ERC han plantejat el procés sobiranista des de la confrontació, convençuts que no hi haurà consulta, i obcecats que el desenllaç ineludible és una declaració unilateral d'independència al marge de les urnes.

"Quan algú pregunta després de la declaració unilateral d'independència que ve, ningú respon a aquesta pregunta. Estan portant Catalunya a un carreró sense sortida. No volen una consulta, volen una ruptura que seria molt negativa per als catalans", ha afirmat.

Navarro també és crític amb el procés negociador que està pilotant el president de la Generalitat, Artur Mas, per fixar la data i la pregunta, "un procés poc solvent" que, segons pronostica, acabarà per impossibilitar la consulta. El líder del PSC considera que, si finalment CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP arriben a un pacte, "l'acord serà paper mullat" perquè no s'ha tingut en compte en la negociació l'Estat i s'ha optat per una via unilateral.

A més, Navarro ha censurat que ERC forçarà la consulta a canvi del "sofriment dels catalans", ja que ha vaticinat que hi haurà acord sobre la data i la pregunta a canvi que els republicans donin suport a uns pressupostos, els del 2014, un altre cop antisocials i amb retallades, ha afegit.

Tot i les crítiques, Navarro ha insistit a demanar una "taula de diàleg" entre la Generalitat i l'Estat per abordar la consulta, i també qüestions com el nou sistema de finançament i la recuperació d'articles retallats pel Tribunal Constitucional. Aquesta taula de diàleg podria ser la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, que Navarro ha lamentat que de manera incomprensible porta "dos anys sense reunir-se", i que podria ser l'escenari idoni per abordar les discrepàncies.

El primer secretari del PSC ha insistit que no preveu que els crítics que té en el partit es desmarquin de la línia que democràticament ha marcat la direcció sobre el dret a decidir: "Que puguin actuar en contra de tot el que hem decidit no em passa pel cap".

Sobre la recent dimissió del secretari de Cultura del partit, Jordi Martí --crític amb Navarro--, ho ha atribuït al fet que vol "centrar-se" en les primàries del PSC Barcelona per optar a l'alcaldia, per la qual cosa el líder socialista no preveu que altres crítics elegeixin el mateix camí i dimiteixin.

Anar al contingut