Amposta

ERC pressiona amb el suport als pressupostos perquè es concretin la data i la pregunta de la consulta

Esquerra Republicana condiciona el seu suport als pressupostos de la Generalitat al fet que es concretin la data i la pregunta de la consulta sobiranista. Si no s'arriba a un acord abans que s'acabi l'any, els comptes del govern perillen.

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana augmenta la pressió per la consulta. ERC condiciona el seu suport als pressupostos de la Generalitat al fet que es concretin la data i la pregunta de la consulta sobiranista. Si no s'arriba a un acord abans que acabi l'any, els comptes del govern perillen.

La formació fa un pas endavant en aquest mes decisiu. I ho ha fet en diversos fronts. Aquest dissabte al matí sentíem el missatge en boca del diputat d'Esquerra al Parlament, Oriol Amorós. A la tarda, ha estat el mateix president d'ERC, Oriol Junqueras, qui ha deixat clar que és l'hora de la veritat.

En una conferència a Amposta, Junqueras ha avisat que, si no s'arriba a un acord sobre la data i la pregunta de la consulta, es posarà en perill el seu suport als pressupostos de la Generalitat. El líder republicà confia, però, que hi haurà entesa, i remarca que la pregunta ha d'al·ludir directament a la independència.

I aquest diumenge el matí, el missatge es rebla en un article de dues pàgines de Junqueras publicat al diari "El Punt-Avui". En el text es poden llegir frases com "és l'hora de concretar".

Una pregunta "normal"

En el seu doble missatge de dissabte i aquest matí, Junqueras insisteix que cal demanar que els ciutadans puguin respondre a la consulta si opten o no per a la independència.

Junqueras ha assegurat a Amposta que cal una pregunta "normal", com la que han fet els països que han precedit Catalunya en el procés sobiranista o com la que farà aviat Escòcia. El líder d'Esquerra rebutja que es pregunti per un futur "estat propi" o un "estat federal o confederal", i recorda que els centenars de milers de persones que van sortir al carrer per la Diada el 2012 i el 2013 hi van sortir per la independència.

Junqueras denuncia que hi ha partits que es resisteixen a formular la pregunta que espera la societat. Afirma que seria un error no arribar a un consens sobre la pregunta de la consulta, però que també ho seria formular una pregunta sense ànima.

En l'escrit d'"El Punt-Avui", el president d'ERC repassa els que, segons ell, són els punts clau per anar tancant l'acord que porti a la consulta: que sigui una pregunta clara, que no confongui, que quedi clar que es vol plantejar la independència de Catalunya i que es respongui sense embuts, amb un sí o un no.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut