Kiev

Milers de proeuropeistes tornen als carrers de Kíev per exigir la dimissió de Ianukóvitx i l'allunyament de Moscou

Nova demostració de força dels europeistes a Kíev, que s'han manifestat en massa per exigir la dimissió del president i la convocatòria d'eleccions anticipades. Reivindiquen la firma del tractat d'associació ofert per la Unió Europea, que el mandatari va rebutjar per acostar-se a Rússia. La posició prorussa del govern l'ha pagat una estàtua de Lenin, que els manifestants s'han encarregat de fer anar per terra.

RedaccióActualitzat

Els carrers de Kíev tornen a bullir malgrat el fred d'Ucraïna. Defensors i detractors del president, Víctor Ianukóvitx, han pres una vegada més el centre de la ciutat en una crisi que ja entra en la tercera setmana. En el rerefons, la decisió de Ianukóvitx de no firmar el tractat d'adhesió ofert per la Unió Europea. Per contra, el govern d'aquest país frontissa entre Rússia i Europa occidental s'ha apropat encara més al Kremlin malgrat la contestació popular.

Milers d'opositors, fins a 200.000 segons algunes fonts, han omplert la plaça de la Independència per exigir la dimissió del govern, l'alliberament dels detinguts durant les protestes i el càstig als comandaments que van ordenar la violenta actuació policial d'ara fa una setmana. Els opositors també demanen la creació d'un govern tècnic per negociar l'acord d'associació econòmica amb la Unió Europea i la convocatòria d'eleccions anticipades.

L'exprimera ministra, ara empresonada, Iúlia Timoixenko, ha estat present a la rebatejada com "Euromaidán", o plaça d'Europa, a través d'un manifest en què ha instat els congregats a no rendir-se ni fer cap pas enrere en la lluita per no caure en una dictadura corrupta. Timoixenko també ha acusat el govern de tenir les mans tacades de sang.

Els impulsors de la protesta l'han anomenat la Marxa del Milió, com a deferència al nom que porten les manifestacions dels últims anys de l'oposició russa contra el govern de Moscou. Alerten que durant la jornada es poden desencadenar actes de violència i demanen als manifestants que no caiguin en les provocacions ja que aquesta seria l'excusa perfecta del govern ucraïnès per declarar l'estat d'excepció.

En menys quantitat, unes 3.000 persones, els defensors de Ianukóvitx i el seu Partit de les Regions s'han reunit davant de la seu del Parlament ucraïnès. El partit al govern vol que es desbloquegin els edificis governamentals i que es desocupin l'Ajuntament i les seus dels sindicats. També que es desallotgin el centenar de tendes de campanya que ocupen la plaça de la Independència, escenari el 2004 de la prodemocràtica "revolució taronja", a favor de traslladar les aliances del seu país cap a l'oest.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut