Aquest tipus d'acolliment va néixer l'any 2009 i es coneix com a Unitat Convencional d'Acció Educativa.
Aquest tipus d'acolliment va néixer l'any 2009 i es coneix com a Unitat Convencional d'Acció Educativa.
Barcelona

La Generalitat insta sociosanitaris en atur a acollir nens desemparats amb necessitats especials

L'Institut Català d'Acollida i Adopció fa una crida a pedagogs, mestres, psicòlegs, auxiliars d'infermeria, treballadors socials, terapeutes ocupacionals i docents perquè es plantegin crear una Unitat Convencional d'Acció Educativa, un tipus d'acolliment per a nens i adolescents amb necessitats especials.

RedaccióActualitzat

La Generalitat fa una crida perquè persones en situació d'atur o baixa activitat laboral amb titulacions d'infermeria, pedagogia, psicologia o docència s'ofereixin per acollir nens desemparats amb necessitats especials. Aquest tipus d'acolliment va néixer l'any 2009 i es coneix com a Unitat Convencional d'Acció Educativa (UCAE) i es recompensa amb un mínim de 1.500 euros mensuals per nen.

Dels 287 nens sota tutela del govern, 150 tenen necessitats especials. Això vol dir que o bé tenen més de vuit anys, són grups de germans o tenen algun trastorn de conducta, discapacitat o problemes greus que fan necessari un vincle emocional per superar traumes.

Aquests acolliments requereixen que les famílies compleixin uns requisits concrets: hi ha d'haver almenys un titular sociosanitari amb experiència. Actualment només hi ha 28 famílies que responguin a aquest perfil interessades a acollir-los davant de les 627 que poden fer-se càrrec dels anomenats "fills de l'administració" sense necessitats especials.

La crida l'ha fet Núria Canal, directora de l'Institut Català d'Acollida i Adopció. Tot i llançar la demanda pensant en professionals en atur, Canal ha intentat posar èmfasi en el fet que els acolliments no es poden fer per motius merament econòmics, tenint en compte, ha dit, que "es tracta d'una tasca d'altruisme impagable per la complexitat que comporta". Una UCAE suposa acollir almenys quatre menors.

El govern ha intensificat contactes amb col·legis professionals i entitats del sector per aconseguir més famílies disposades a formar una UCAE.

Retribució econòmica

Els que hi estiguin disposats i passin el procés de selecció, que pot durar un màxim de sis mesos, rebran suport econòmic així com una retribució regulada per contracte de prestació de serveis. La compensació base és de 1.526 euros al mes per nen, quantitat a la qual se sumaran 326 euros si són menors de nou anys, 362 si en tenen entre 10 i 14, i 393 si l'edat està compresa entre els 15 i els 18 anys.

A més, rebran complements en funció de les necessitats de cada petit i tindran totes les despeses derivades de la seva atenció --com ulleres, aparells, plantilles, classes particulars o teràpia-- pagades.

El cost per la Generalitat de mantenir aquests infants o adolescents sota tutela en un centre és de 4.000 euros mensuals.

Anar al contingut