Moià

Moià disposarà del primer espai aeri per a "drones" d'ús civil a Catalunya

Les instal·lacions les gestionarà una empresa catalana fabricant d'aquests aparells no tripulats i estarà obert a qualsevol empresa o universitat per a projectes científics, mediambientals i humanitaris.

TV3Actualitzat

Lluny de la imatge vinculada a la guerra, els "drones", els avions no tripulats, s'estan obrint pas a usos no militars. Fa poc que l'Estat ha autoritzat el primer espai aeri per a "drones" civils a Catalunya. En uns terrenys del municipi de Moià s'hi està construint un edifici que quedarà integrat a l'entorn i que funcionarà només amb energies renovables.

Propulsats amb un motor elèctric i comandats des d'un centre de control, es poden enviar a fer missions diverses. Amb ells, per exemple, s'han controlat algunes platges, però les possibilitats són molt nombroses, tant en el camp científic com mediambiental i, fins i tot, l'humanitari. Actualment treballen en un projecte per detectar mines antipersones a Bòsnia.

A Europa encara no hi ha una legislació específica sobre els usos d'aquests aparells. Als Estats Units, en canvi, ara per ara estan prohibits per llei els usos comercials dels "drones", cosa que pot fer instal·lacions com aquestes atractives a empreses nord-americanes. De fet, l'empresa del Bages fabricant d'aquests aparells i que gestionarà l'espai aeri ja té firmat un acord amb un consorci empresarial liderat per la Universitat de Utah per fer intercanvis.

Aquesta mateixa setmana, Amazon va anunciar la fabricació d'un prototip de "drone" per poder carregar el llibre o el disc que s'hagi comprat a través del portal i portar l'encàrrec del magatzem fins a la porta de casa en només mitja hora.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut