Soweto

Més de cent líders mundials acomiaden Mandela, "un gegant de la història"

Ha estat un dels funerals més multitudinaris que es recorden. Amb una cerimònia de quatre hores, Sud-àfrica i el món han acomiadat aquest dimarts Nelson Mandela en una gran missa funeral a l'estadi Soccer City de Soweto, a Johannesburg. El president dels EUA, Barack Obama, ha qualificat Mandela, en el discurs més ovacionat, de "gegant de la història".

RedaccióActualitzat

Ha estat un dels funerals més multitudinaris que es recorden. Amb una cerimònia de quatre hores, Sud-àfrica i el món han acomiadat aquest dimarts Nelson Mandela en una gran missa funeral a l'estadi Soccer City de Soweto, a Johannesburg.

Al voltant de 40.000 sud-africans i un centenar de caps d'estat i líders mundials s'han aplegat a l'estadi més gran d'Àfrica. L'acte, que ha arrencat amb una hora de retard sobre l'horari previst, s'ha transmès per televisions d'arreu del món i també en un centenar de pantalles gegants per tot Sud-àfrica. La pluja ha caigut amb força i el Soccer City no es veia ple del tot. Però els barrets pintats i les samarretes amb la cara de Madiba que hi havia a l'estadi, on el públic cantava i ballava, han homenatjat el líder sud-africà enmig d'un ambient festiu.

Després d'escoltar l'himne nacional de Sud-àfrica cantat per un gran cor popular des de les grades, la introducció a l'acte l'ha fet Cyril Ramaphosa, destacat membre del governamental Congrés Nacional Africà (CNA) i excompany de lluita de Madiba, que ha recordat amb emoció qui va ser el seu "mentor i mestre".

Obama: "Sud-africans, gràcies per compartir Mandela amb nosaltres"

El funeral de Mandela ha estat la reunió de caps d'estat i de govern i líders mundials més nodrida d'ençà dels funerals per la mort del papa Joan Pau II, l'any 2005. "Gegant de la història", "icona mundial" o "un dels líders més grans del nostre temps" són alguns dels elogis que ha rebut Mandela dels dirigents internacionals en la cerimònia de comiat.

El discurs del president dels Estats Units, Barack Obama, era el més esperat i ha estat també el més ovacionat. Obama, admirador declarat de Mandela, l'ha qualificat de "gegant de la història" i ha assenyalat que la seva política va alliberar "no només el presoner, sinó també el carceller".

El president nord-americà creu que la trajectòria del líder antiapartheid ensenya "que si tu confies en els altres, els altres confiaran en tu" i també que "la reconciliació no és la manera d'ignorar el passat cruel, sinó la manera de confrontar-lo amb inclusió, generositat i veritat". Obama ha agraït al poble de Sud-àfrica haver "compartit Nelson Mandela amb nosaltres" i ha comparat el líder sud-africà amb Lincoln, Gandhi i Martin Luther King.

En el seu discurs, el president nord-americà també ha donat un toc d'alerta a aquells que el lloen, però no respecten el seu llegat. "Hi ha massa gent que abraça amb alegria el llegat de Madiba sobre la reconciliació racial, però es resisteix amb força fins i tot a les reformes més modestes que farien front a la pobresa crònica i la desigualtat creixent. Hi ha massa líders que reclamen solidaritat amb la lluita de Mandela per la llibertat, però no toleren la dissidència de la seva pròpia gent", ha dit el president nord-americà.

Als antípodes ideològics d'Obama, el president cubà, Raúl Castro, que ha descrit la Sud-àfrica de Mandela com una nació "unida en la recerca de la felicitat, la igualtat i el benestar de tots els seus fills per superar les seqüeles del colonialisme, l'esclavitud i la segregació racial".

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha afirmat que la transformació del país propiciada per Mandela "va ser una victòria de i per als sud-africans, però va ser també un triomf dels ideals de les Nacions Unides".

Xiulets per a Zuma

El moment més discordant ha estat l'aparició de l'actual president sud-africà, Jacob Zuma, a qui el públic ha volgut castigar per l'escàndol sobre Nkandka, un grup de mansions que s'ha fet construir al seu poble utilitzant fons públics.

El contrast amb la rebuda de Zuma ha estat l'alegria i la desimboltura mostrada per l'arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap, Desmond Tutu. L'amic de Mandela, i també nobel de la Pau, ha lloat la vida d'una "icona extraordinària" com l'expresident sud-africà.

Abans de l'inici, sota una intensa pluja, milers de persones han esperat pacientment -cantant i ballant sense parar- l'inici de la primera cerimònia oficial per acomiadar l'expresident sud-africà. L'estadi no s'ha acabat d'omplir a causa de les fortes precipitacions que cauen des de dilluns a la nit, malgrat que des de primera hora del matí hi ha hagut cues per entrar a l'estadi.

Imatges per la posteritat

L'adéu a Madiba ha provocat múltiples fotografies, imatges i gestos que quedaran gravats en la història. Per exemple, una encaixada de mans inèdita: la salutació entre Obama i Castro.

A la cerimònia també s'han retrobat les viudes de Mandela. L'exdona del líder sud-africà Winnie Mandela i la vídua actual, Graça Machel, han seguit la cerimònia, juntes, a la tribuna principal del Soccer City. Winnie i Graça, totes dues de dol i molt emocionades, s'han abraçat afectuosament davant dels milers de sud-africans que hi havia a l'estadi.

Les viudes del premi Nobel de la Pau no han intervingut a la cerimònia. Sí que ho han fet quatre dels seus néts, amb un record emotiu. "Ens ho vas ensenyar: a l'arbre que es destaca per sobre de la resta el trenca el vent. Fill del vent, fill de la terra, fills d'uns somnis d'un futur on negres i blancs, rics i pobres, homes i dones i nens visquin junts, somniant el mateix somni", ha dit Andile, un dels néts de Madiba.

Una de les persones que l'ha recordat amb més emoció ha estat Andrew Mlangeni, company de presó de Mandela durant els difícils anys de la lluita contra el règim segregacionista: "Nelson Mandela va ser una inspiració per a milions de persones com a defensor dels valors del sacrifici, la saviesa i la paciència. I oferint esperança quan no n'hi havia. I va fer sorgir l'optimisme i la confiança on hi havia desconfiança i pena".

L'alegria ha marcat el to del comiat al líder més emblemàtic del continent africà, mort dijous als 95 anys.

 

Sud-àfrica ha acomiadat el seu fill més il·lustre, amb una gran cerimònia, just al lloc on l'heroi antiapartheid va fer la seva darrera aparició en públic, a la final de la Copa de Futbol del 2010. La casualitat ha volgut que la cerimònia se celebrés justament el dia que fa 20 anys de l'entrega del premi Nobel de la Pau al líder antiapartheid, el 10 de desembre de 1993.

Després d'aquest ofici de comiat, les restes mortals de Mandela desfilaran pels carrers de Pretòria durant dos dies perquè tots els sud-africans se'n puguin acomiadar. En aquesta mateixa ciutat, a la seu del govern, quedarà oberta la capella ardent. Els funerals d'estat es faran diumenge a la petita localitat de Qunu, al sud-est del país, on Mandela va créixer i volia ser enterrat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut