El MNAC exposa per primera vegada l'obra completa del fotògraf Joan Colom

El Museu Nacional d'Art de Catalunya exposa per primera vegada l'obra completa del fotògraf Joan Colom. L'exposició porta per títol "Jo faig el carrer" i es tracta d'una retrospectiva de l'artista que va retratar el carrer, des del 1957 fins al 2010. Els seus retrats de la Barcelona més popular i del barri xino acompanyen moltes altres imatges fins ara inèdites que es podran veure fins al 25 de maig.

Actualitzat

El Museu Nacional d'Art de Catalunya presenta la primera mostra completa del fotògraf Joan Colom amb la retrospectiva "Jo faig el carrer" fins al 25 de maig.

Aquesta exposició dóna a conèixer, per primer cop, la totalitat de la seva obra, descobreix moltes imatges inèdites, ofereix una
interpretació històrica de la seva feina
i analitza les relacions amb altres fotògrafs de la seva generació. Les imatges més antigues daten del 1957 i les més recents són del 2010.

Es tracta de 500 còpies que provenen de l'arxiu personal que el mateix Colom va cedir al museu i que contenen més de 9.000 originals. L'artista va demanar que la seva obra s'exposés abans de la seva mort. Des que el MNAC custodia el valuós arxiu del fotògraf, els comissaris de l'exposició - David Balcells, Jorge Ribalta i el seu equip- han pogut investigar-lo amb detall. Les seves còpies originals en paper, els àlbums i els negatius que va donar al museu, i que s'estan digitalitzant, han estat la base per construir l'exposició total sobre Colom.

Colom, un comptable d'empresa que els diumenges baixava al centre a fer "safaris fotogràfics", té ara 92 anys. La seva és una mirada quasi antropològica dels carrers del barri xino més canalla, amb un retrat únic del seu paisatge humà. Amb prostitució, sí, però també infància, mariners, passavolants i tot allò que li cridés l'atenció. El fotògraf va trobar una manera de fer clandestinament imatges de l'ambient del carrer, sense mirar pel visor, amb una càmera semioculta a la mà i disparant per sota la cintura.

La mostra repassa els inicis de la seva trajectòria, amb passejos pel Born o el Somorrostro. També s'hi exposaran instantànies d'altres fotògrafs, com els del grup "El Mussol", ja que, segons ha remarcat Jorge Ribalta, Colom "es dilueix amb altres col·lectius".

Juntament amb la retrospectiva es podran visionar dos metratges: un sobre el pintor Josep Maria de Sucre, i un altre que retrata de forma clandestina la Barcelona més popular, igual que les fotografies de Colom.

Al costat una galeria gairebé inèdita de prop de 200 instantànies del Raval, la majoria fetes en color i a partir de 1990, pengen i quasi inunden les parets d'un museu que s'ha vestit de llarg per a l'ocasió.

Colom pertany a una generació de fotògrafs que renova el llenguatge de la fotografia a l'Estat durant la segona meitat dels anys 1950. El gran crític fotogràfic d'aquesta generació, Josep Maria Casademont, es va referir a aquest període com la "nova avantguarda", que es va iniciar el 1957 amb una exposició emblemàtica de Ricard Terré, Xavier Miserachs i Ramon Masats.

Colom es va iniciar com a fotògraf l'any 1957 a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Al llarg de dos anys, va realitzar un reportatge al barri xino que va presentar l'any 1961 a la Sala Aixelà de Barcelona amb el títol «El carrer». Tres anys més tard, va editar el llibre «Izas, Rabizas y Colipoterras», amb textos de Camilo José Cela. L'any 1999, el MNAC va presentar la retrospectiva amb les obres originals d'«El carrer», per la qual cosa Colom va rebre el 2002 el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona. Posteriorment, va rebre el Premi Nacional d'Arts Visuals de la Generalitat i el Premi Ciutat de Barcelona d'Arts Visuals de l'ajuntament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut