Barcelona

ANC, AMI i Òmnium es comprometen a treballar "amb més forces, més il·lusió i més ganes que mai" per una victòria del "sí i sí"

Carme Forcadell, Josep Maria Vila d'Abadal i Muriel Casals han demanat mantenir la unitat mostrada aquest dijous al Palau de la Generalitat i han estès la mà a la ciutadania espanyola, a la qual han demanat "compartir la nostra alegria" perquè "guanyaran un amic".

RedaccióActualitzat

Carme Forcadell, Josep Maria Vila d'Abadal i Muriel Casals, en representació de la societat civil sobiranista, s'han compromès a treballar "amb més forces, més il·lusió i més ganes que mai" perquè se celebri la consulta i "el sí sigui majoritari". Els representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i Òmnium Cultural han comparegut plegats aquest dijous a la tarda per valorar l'anunci de data i pregunta de la consulta.

"Treballarem i estem a favor del sí i sí", ha dit la presidenta de l'ANC, que ha considerat un "moment històric" l'acord d'aquest dijous. Ha dit que hauria preferit una pregunta més clara i senzilla, però ha indicat que és "molt positiu" que la consulta permeti votar per la independència, que aquesta paraula aparegui a la pregunta i que es convoqui per l'any 2014. Forcadell també ha advertit que, tot i que "el comitè permanent de l'Assemblea donem suport a la pregunta, com a ANC no ho podem dir perquè tenim secretariat permanent el dissabte" vinent.

Casals ha assenyalat que, amb la celebració de la consulta, "Catalunya està molt més a prop de ser un país normal" i, davant la possibilitat d'un possible bloqueig de la consulta, ha apel·lat "a la democràcia i al bon sentit dels polítics espanyols, que ara estan potser una mica sota estat de xoc, però respiraran fons i descobriran en el seu fons el sentiment democràtic i respectaran la nostra voluntat".

Els tres representants han demanat conservar la unitat mostrada aquest dijous al Palau de la Generalitat. Forcadell ha dit que, un cop pactada data i pregunta, ara "és molt important que mantinguem la unitat, perquè només així ho aconseguirem", mentre que, per Vila d'Abadal, "amb aquesta unitat, segur que ho podem aconseguir".

"Necessitem amics a Espanya"

Forcadell, Vila d'Abadal i Casals han estès la mà a la ciutadania espanyola. La presidenta d'Òmnium ha insistit que el procés sobiranista "és a favor de Catalunya i en contra de ningú" i ha advertit que "necessitem amics i necessitem amics a Espanya". Casals ha fet una crida als "nostres veïns espanyols a compartir la nostra alegria" perquè "guanyaran un amic" i s'ha mostrat convençuda de les bones relacions entre Espanya i una futura Catalunya independent. "La geografia és molt forta, els llaços comercials, familiars, culturals són molt forts entre Catalunya i Espanya", ha apuntat la presidenta d'Òmnium, que ha conclòs que "volem ser amics".

Per la seva banda, la presidenta de l'Assemblea Nacional ha demanat no "confondre el poble espanyol amb el govern espanyol; ara estem veient la reacció del govern espanyol". Vila d'Abadal, fins i tot, s'ha mostrat partidari que es pronunciï la ciutadania espanyola. "Si el govern d'Espanya, que no Espanya, no ens permet fer una consulta, haurà de parlar el poble d'Espanya. Estic convençut que el poble d'Espanya és democràtic i és un poble que vol que es faci la votació", ha dit l'alcalde de Vic.

Forcadell també ha reconegut que, en aquests moments, no es plantegen dur a terme "mobilitzacions" com la manifestació de 2012 o la Via Catalana de l'última Diada, a la qual cosa Casals ha afegit que "al carrer també s'hi pot sortir per a celebrar".

Anar al contingut