Sant Joan Despí

El govern ja treballa en el cens de la consulta per al 9-N

La vicepresidenta ha detallat que un equip d'una vintena de persones ja treballa en la realització de la consulta, i que avancen en qüestions com la logística, aspectes tècnics i un cens propi.

"Tenim la voluntat que hi hagi una gran participació i hem de facilitar la participació, també per als ciutadans de fora", ha dit.

Ortega descarta de ple la suspensió de l'autonomia.

Victòria MiróActualitzat

Fer la consulta i fomentar una gran participació. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha explicat a "Els matins de TV3", l'endemà del gran acord sobre la pregunta i la data de la consulta, que un equip d'una vintena de persones ja fa un any que treballa per encàrrec de la Generalitat en la seva preparació per poder dur-la a terme el 9 de novembre. Ortega ha detallat que un dels aspectes en què es treballa és en l'elaboració d'un cens i en els mecanismes perquè tots els catalans, també els que viuen fora, puguin votar.

Com es farà la consulta?

"Tenim la voluntat que hi hagi una gran participació i hem de facilitar la participació també per als ciutadans de fora", ha exposat Ortega, que ha reconegut que no han demanat la col·laboració de l'estat espanyol per començar a fer un cens. No obstant això, ha recordat que existeixen 5 vies legals per celebrar la consulta -que anirien des del traspàs de la transferència via article 150, fins a la llei consultes- i que per això "en funció de la via legal hi haurà una col·laboració més gran de l'estat espanyol".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat que la llei de consultes que està en tràmit al Parlament preveu un registre català de població per poder fer consultes en el futur en diferents àmbits territorials.

A banda de l'elaboració del cens, Ortega també ha explicat que l'equip que prepara la logística estudia diferents aspectes tècnics, com les urnes, i la distribució en el territori dels punts de votació, i que ha viatjat al Quebec i a Ginebra per formar-se d'una manera directa.

Objectiu doble: organitzar la consulta, negociar amb l'Estat

Ortega s'ha mostrat convençuda en tot moment que la consulta es farà i ha insistit en la idea d'anar "pas a pas" i de no descartar cap opció "a priori". La vicepresidenta ha recordat que "Mas ha liderat un acord polític impensable fa un any" i que ara la seva tasca serà tant organitzar una consulta amb totes les garanties com negociar amb l'Estat per buscar la via per celebrar-la.

"No preveig la suspensió de l'autonomia"

Pel que fa a futurs escenaris que es poden dibuixar a partir d'ara, la vicepresidenta Ortega ha descartat de ple la suspensió de l'autonomia ja que, segons ha dit, l'article 155 té dos variables a) saltar-se la Constitució i b) atemptar greument contra els interessos de l'Estat i, en aquest sentit, si és la Constitució la que ho marca "tant constitucional és la indissoluble unitat com el dret de les autonomies".  

 "No preveig la suspensió de l'autonomia. No contemplo aquest escenari", ha conclòs Ortega, que ha indicat que caldria una majoria de l'Estat i que els tribunals ho dictaminessin. I preguntada sobre si confia en els tribunals, ha dit: "He de confiar com a govern en la llei i en els tribunals però no puc amagar que el TC està molt marcat políticament".

La vicepresidenta sí que ha afirmat que "Rajoy té un problema, i és que està enfadat amb tots els catalans perquè volem votar", però s'ha mostrat convençuda de la via del diàleg tot afirmant que "les coses van evolucionant". Segons ha indicat, Mas aquest dijous no va parlar amb Rajoy, però ha subratllat que "ahir es va arribar a un gran acord polític" i que va ser "un gran exercici de democràcia que no ha de fer por"."la Constitució no pot segrestar la voluntat dels pobles".

El vot d'Unió

Pel que fa al posicionament d'Unió, Ortega ha negat que es pugui fer cap interpretació pel fet que Duran no estigués a la foto ja que hi era ella i el conseller Espadaler, i ha subratllat: "M'agradaria que no hi hagués cap mena de dubte que Unió avala aquesta pregunta."

La vicepresidenta ha insistit que tots els partits han fet concessions per aconseguir el consens que s'ha assolit.

I pel que fa al seu posicionament, ha assegurat que té decidit el seu vot, però no l'ha fet públic argumentant que ara la seva feina és concentrar-se per poder votar i que després ja hi haurà temps de parlar de les opcions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut