Barcelona

Mas critica la "intolerància i la poca convicció democràtica" de l'Estat quan nega als catalans la possibilitat de votar

El president de la Generalitat s'ha queixat aquest divendres de la "intolerància i la poca convicció democràtica" de l'Estat quan nega als catalans la possibilitat de votar el seu futur.

Mas ha contrastat l'actitud espanyola amb la "maduresa democràtica" que està demostrant Catalunya, que reclama poder decidir "des de la convivència i la no agressió".

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha queixat aquest divendres de la "intolerància i la poca convicció democràtica" de l'Estat quan nega als catalans la possibilitat de votar el seu futur.

"Quan un poble de manera molt majoritària es vol expressar per decidir el seu futur col·lectiu, té molt a veure amb la convicció democràtica i la tolerància. I, quan aquesta expressió normal es vol negar, simplement amb arguments jurídics, té a veure amb la intolerància i amb poca convicció democràtica", ha argumentat el president, que ha atribuït en bona part aquesta actitud de l'estat al seu sistema educatiu.

En aquest sentit, Mas ha contrastat l'actitud espanyola amb la "maduresa democràtica i la tolerància" que està demostrant Catalunya, que reclama poder decidir des de la "convivència i la no agressió respecte als altres". "Defensem les nostres idees, propòsits i objectius i horitzons, però no en contra de ningú, no per fastiguejar ningú, sinó per ser nosaltres mateixos, de la millor manera possible, per poder fer la nostra contribució al món", ha reivindicat.

En aquest sentit, el cap del Govern ha fet referència a l'important teixit associatiu que té Catalunya en el camp educatiu i que "també forma part de la identitat catalana i ha fet un gran bé al nostre país". "Catalunya té una tradició pedagògica de primera línia", ha subratllat Artur Mas, i ha destacat el paper clau que ha tingut el sistema educatiu en "aconseguir una societat cohesionada, malgrat que som un país amb gent de procedències molt diverses i amb fenòmens d'immigració potents". Una educació que també, ha assegurat, és responsable, en part, "de l'alt nivell de solidaritat que hi ha a casa nostra" i del fet que Catalunya estigui en les primeres posicions de l'índex sobre el desenvolupament humà.  "Totes aquestes coses no tenen a veure amb un informe fred i estadístic, sinó amb si un sistema educatiu té qualitat, base i s'ocupa d'allò essencial", ha reblat.

El president ha demanat a l'estat que permeti Catalunya "construir de manera tolerant i democràtica el seu futur col·lectiu", tot recordant que "hi ha molta gent que se l'ha treballat", però alhora perquè "les generacions futures i presents tenen el dret legítim de tenir aquestes aspiracions individuals i una societat i un país molt millor".

Mas ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en el 50 aniversari del col·legi Pare Manyanet de les Corts, a Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut