Barcelona

Mas proclama que la situació econòmica "ha tocat fons" i "comença a rebotar una mica cap amunt"

La crisi econòmica i les polítiques d'ajustaments del govern de la Generalitat han centrat la segona part de l'entrevista al president de la Generalitat. El president de la Generalitat ha llançat un missatge d'optimisme perquè, segons ha dit, l'atur "per primera vegada en sis anys, sembla que aquesta tendència està començant a revertir".

Ramon RadóActualitzat

La crisi econòmica i les polítiques d'ajustaments del govern de la Generalitat han centrat la segona part de l'entrevista al president de la Generalitat. Admetent que la situació és "molt preocupant", Mas ha volgut llançar un missatge d'optimisme perquè, segons ha dit, "per primera vegada en sis anys, sembla que aquesta tendència s'està començant a revertir" i que l'atur "no només ha tocat fons, sinó que comença a rebotar una mica cap amunt, que vol dir la creació d'ocupació".

En aquest sentit, Mas ha dit que el procés sobiranista -que ha qualificat de "lluita democràtica per l'autogovern"- s'està fent per tenir "instruments i diners" per a poder dur a terme, entre altres, polítiques d'ocupació.

Retallades "perquè no hem tingut més remei"

Les mesures d'austeritat aplicades per la Generalitat des que Mas va arribar a la plaça de Sant Jaume han estat una de les principals qüestions que ha hagut de respondre. "No ho hem fet per gust, és perquè no hem tingut més remei", ha dit sobre les retallades abans de destacar que, per exemple, els hospitals "segueixen funcionant". Malgrat no mostrar-se partidari de les retallades, el president de la Generalitat ha destacat que "amb menys recursos, en aquest moment, estem millorant l'èxit escolar i l'abandonament escolar prematur".

De cara a una recuperació de l'economia, Mas ha situat com a prioritat "tots els programes per lluitar contra la pobresa i les polítiques actives d'ocupació" en cas que la Generalitat obtingui més ingressos. El president de la Generalitat ha anunciat que el seu govern farà "tot el que estigui a la nostra mà per evitar aquestes retallades", però ha indicat que, per fer-ho possible, cal que "o millorem tots els ingressos, que ho veig difícil; o ens donen dèficits diferents, que ho veig difícil; o ens espavilem", i ha avisat que "si no ens espavilem, haurem de retallar més".

Una Llei Electoral "en els propers mesos"

Pel que fa a una nova Llei Electoral catalana, que després de 33 anys de la recuperació de l'autogovern no s'ha elaborat, Mas ha admès que "és tard", però ha augurat que, en els propers mesos, "tant de bo l'any que ve", es pugui arribar a un pacte amb les altres formacions polítiques.

El president de la Generalitat és partidari que, una nova llei electoral suposi un sistema amb "llistes més obertes" i que els diputats hagin "de retre comptes davant dels seus electors". En canvi, ha assenyalat que, "mentre no tinguem competències d'estat", aquesta llei electoral "no pot entrar en el finançament dels partits", després d'haver parlat del "cas Palau".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut