Barcelona

El PPC demana un dictamen per als pressupostos i n'endarrereix l'aprovació

El Partit Popular de Catalunya ha portat els pressupostos de la Generalitat per al 2014 al Consell de Garanties Estatutàries. El motiu és la partida de 5,75 milions d'euros destinada a celebrar la consulta sobiranista, que el PP creu que atempta contra la Constitució. La decisió dels populars obliga a ajornar el debat.

RedaccióActualitzat

El Partit Popular de Catalunya sospita que la partida de 5,75 milions d'euros inclosa en el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2014 per a la celebració de la consulta sobiranista pot vulnerar la Constitució espanyola i el mateix Estatut. Per aquest motiu ha demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

El portaveu dels populars al Parlament, Enric Millo, ha comparegut aquest dimarts a la tarda davant els mitjans per confirmar la decisió del seu grup. Volen el parer d'aquest òrgan tant pel que fa a la llei de pressupostos com a la llei de mesures fiscals i financeres.

La decisió dels populars fa que Catalunya no comenci l'any amb uns pressupostos aprovats. Aquesta setmana s'havia de celebrar el ple per aprovar els comptes, però ara caldrà esperar el dictamen del CGE.

La possibilitat d'ajornament no era del tot creïble per part del govern, que abans de saber-se la decisió del PP afirmava en roda de premsa que "la Llei de Pressupostos i la Llei d'Acompanyament, des del punt de vista de l'adequació a l'Estatut i a la Constitució, són immaculats, em sembla que és evident, i aquest és un argument prou sòlid", deia aquest dimarts al migdia el portaveu del govern, Francesc Homs, després de la reunió de l'Executiu per deixar entreveure que s'esperava que al final s'acabés "imposant el sentit comú" i els populars no acabessin fent el pas.

Homs avisava que la impugnació d'aquestes lleis té efectes directes en la ciutadania. En aquest sentit alertava que una de les disposicions de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos és que, en casos de famílies en situació de vulnerabilitat acreditada per un informe, no se'ls talli el subministrament elèctric, un factor especialment important en ple hivern. Els populars han qualificat aquesta acusació de demagògia i manipulació.

Amb tot, la decisió de "recórrer al consell és un instrument legítim per evitar l'abús d'un govern que ha fet de la seva mala praxi legislativa una norma", segons recordava també a la tarda el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, que ha instat tots els grups de l'oposició a recórrer al CGE.

Cañas ha assegurat que els comptes del 2014 "són antisocials i anticonstitucionals" en destinar "una partida pressupostària oberta a una consulta il·legal" que podria dedicar-se a "garantir les beques menjador i la Prestació Econòmica de la Renda Mínima d'Inserció (PIRMI)".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut